FOTOREPORTÁŽ: V KreBulu se dva dny hovořilo o multikultuře v praxi

PRACHATICE – V závěru minulého týdne proběhl v prachatickém KreBulu již dvanáctý ročník konference „Volary a pochod smrti – multikulturní výchova v praxi“. Po dva dny se zde hovořilo o multikultuře a projektech v této oblasti a na závěr byla tradičně uctěna památka obětí pochodu smrti na hřbitově ve Volarech.

V pátek 10. a v sobotu 11. května 2019 si účastníci vyměňovali příklady dobré praxe a různá doporučení, jak s tématem dále pracovat. Na letošním ročníku se sešli zástupci čtyř zemí, a to České republiky, Slovenské republiky, Německa a Rakouska. Pozdravit účastníky konference přijel také senátor Tomáš Jirsa, který je pravidelným návštěvníkem konference.

Program začal již v pátek dopoledne interaktivním seminářem s názvem „Dobrodruhy proti své vůli“. Ten pro studenty prachatického gymnázia připravila lektorka Denisa Glacová ze Vzdělávacího centra Židovského muzea v Praze.

Odpolední program zahájil ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa spolu s místostarostou Janem Klimešem. „Je potřeba připomínat události druhé světové války a holokaustu, ale také se věnovat otázkám dnešní doby a problémům, které na poli multikulturního života dnes zažíváme“, uvedl místostarosta.

Dalším bodem byly prezentace zajímavých projektů a aktivit, které realizují jednotlivci, organizace, pedagogové. „Zajímavé projekty například realizují na Gymnáziu Česká v Českých Budějovicích, kde se tamnímu řediteli Antonínu Sekyrkovi stále daří udržovat ve studentech zájem o holokaust a realizaci zajímavých projektů, při kterých se setkávají s pamětníky, navštěvují místa s holokaustem spojená a podobně,“ upřesnil ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.

Slovenští hosté pak prezentovali svůj projekt mapování židovských hřbitovů a jejich údržbu. V rámci programu konference došlo i na připomenutí šestého ročníku „Military Death Marche“, kterého se letos zúčastnilo téměř 1 800 lidí. Při této příležitosti byla představena také pamětní medaile s podobenkou Jaroslavy Krejsové, která se stala patronkou pochodu. „Jako poděkování za její dlouholetou a obdivuhodnou práci jsme se rozhodli zhotovit tuto medaili. Paní Krejsová stála s námi na počátku celého pochodu a dala nám vlastně příběh, díky kterému to celé děláme“, shrnul za organizátory Lukáš Perný. Ten zároveň KreBulu věnoval dar v hodnotě více jak deset tisíc korun, a to právě v podobě pamětních medailí.

Velmi zajímavý příspěvek si opět připravil novinář a publicista Stanislav Motl. V letošním roce se věnoval příběhům lékařů, kteří během války konali pokusy na lidech. „Všichni známe pověstného doktora smrti – Mengeleho. On byl ale jen jedním z celé řady lékařů, kteří pokusy vykonávali. Cílem mělo být mimo jinéi to, aby německé ženy rodily dvojčata a tím rychleji obsadili Evropu“, přiblížil publicista po skončení filmu.

Do Prachatic zavítal také Stefan Pöhlmann, starosta města Helmbrechts. Právě Helmbrecht je spojen s pochodem smrti, který na konci války prošel naším krajem a skončil u Prachatic. Z partnerského rakouského Mauthausenu přijala pozvání Andrea Wahl, která představila aktivity spolku Bewustsseins Region, který připravuje již třetí mezinárodní sympozium o lidských právech. Na obou předešlých byly úspěšně prezentovány i aktivity z města Prachatice. Mezinárodní aktivity pak na závěr představili zástupci spolku Čojč, který realizuje výměny česko-německé mládeže.

„Dvanáctý ročník konference, který je součástí aktivit projektu „Vzpomínka pro lidskost“ a nad nímž převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, se uskutečnil za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu a Jihočeského kraje. V rámci projektu se dále uskuteční tematický filmový klub, výstava Židovského muzea, plánuje se také poznávací cesta do některého z koncentračních táborů,“ dodal na závěr ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.