Plzeň splňuje parametry 21. století v oblasti veřejné dopravy

PLZEŇ – Několikaleté úsilí je u konce. Hlavní nádraží je kompletně zmodernizované. Práce na jeho renovaci trvaly od prosince 2016 do května 2019. Zrekonstruované vlakové nádraží a autobusový terminál v těsné blízkosti zlepší služby pro cestující.

Kompletní rekonstrukcí prošly železniční mosty přes Mikulášskou ulici, cestujícím nyní slouží dva podchody pod všemi šesti nástupišti s bezbariérovým přístupem k vlakům, dokončeno bylo třetí nástupiště, zmodernizováno bylo páté i šesté. Veškerá nástupiště jsou přístupná z podchodů eskalátory. Stanice plzeňského hlavního nádraží získala moderní informační systém pro cestující, diagnostická zařízení, protipožární signalizaci, kamerové systémy a přenosové systémy pro dálkové řízení provozu.

Celkové náklady na modernizaci činily 1,3 miliardy korun, zhruba 628 milionu korun tvořila dotace z programu Evropské unie Nástroj pro propojení Evropy. Národní zdroje zajistil Státní fond dopravní infrastruktury. „Autobusové i vlakové nádraží v Plzni nově splňují parametry 21. století a celá tato oblast se nyní stává klíčovým moderním dopravním uzlem našeho města. Věřím, že i díky tomu přilákají jednotlivé druhy dopravy ještě více cestujících,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Plzeň nyní bude pokračovat v revitalizaci okolí Hlavního nádraží. Město už vyčlenila 15 milionů korun na prostor u východu z vlakového nádraží do Šumavské ulice, kde by mělo vzniknout občerstvení, obchody, ale i informační centrum pro návštěvníky krajské metropole.

Zdroj: Město Plzeň, M. Pecuch