Týden lesů 2019: Bez lesa nebude voda a bez vody nebude les. Pomoci můžete i vy!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Přijďte i s dětmi nahlédnout pod lesnickou pokličku. Právě nyní je k tomu vhodná příležitost. V týdnu od 13. do 17. května 2019 probíhá Týden lesů.  Letošním tématem celorepublikové akce je les a voda a cílem  ukázat význam lesů pro planetu i společnost.

Akce v rámci oslav Týdne lesů

Ve Středočeském kraji proběhnou akce 18. 5. 2019 Běhej lesy Karlštejn, 18. – 19. 5. 2019 v Kostelci nad Černými lesy –  jarní Dny otevřených dveří. Přijďte se potěšit jarem do Arboreta Fakulty lesnické a dřevařské v Kostelci nad Černými lesy.  Ve dnech 17. – 18. 5. 2019 proběhne v Hořovicích (Rybářská bašta u Padrťských rybníků) další zajímavá akce s pestrým programem pro veřejnost – Chovatelská přehlídka trofejí.

Odborníci zasvětí

Na akcích uvítají návštěvníky odborníci na slovo vzatí, lesní pedagogové, tedy lesníci s pedagogickým vzděláním. Představí dětem i dospělým les jako inteligentní systém na zadržování vody v krajině, který nás chrání proti suchu. Zjednodušeně, že bez vody nebude les a bez lesa nebude voda v krajině. V posledních letech bylo možné vidět na vlastní oči, co dokáže dlouhodobé sucho, vichřice či nerozumné nakládání s půdou, které koloběh naruší a krajina se vysušuje. Lesy ČR vytěžily loni ve Středočeském kraji celkem 168 565 m3 kůrovcového dřeva a 212 438 m3 dřeva poškozeného větrem.

Zapojte se i vy

Očekává se pomoc od státu. Můžeme lesu ale i my nějak pomoci? Jednoduchou radou je, abyste se v lese pohybovali jen po značených cestách, zejména pokud jedete na kole nebo motorce. Rýhy, které někteří cyklisté a motorkáři zanechávají v lese (zejména ty kolmo na svah), urychlují erozi půdy a při dešti zrychlují odtok vody z lesa. Napomoci lesu můžete i čištěním studánek, které v suchém létě osvěží lesní zvěř. Vodní zdroje maximálně chraňte – neparkujte u nich auta, neodhazujte u vody ani jinde v lese odpadky.

VIDEO Cesta do lesa