Již zítra proběhne Mladoboleslavská muzejní noc 2019. Podívejte se na program!

MLADÁ BOLESLAV – Další ročník pravidelného festivalu Muzejní noc, který zdarma zpřístupňuje expoziční a výstavní prostory Muzea Mladoboleslavska v Mladé Boleslavi proběhne letos 17. května.  Zahrne nejen volný přístup do aktuálních výstav a muzejních expozic, ale také kulturní program v jedinečném prostředí mladoboleslavského hradu.

Historické autobusy budou pendlovat mezi muzei

Ve večerním čase se otevřou brány expozic Mladoboleslavského hradu, Městského paláce Templ, Leteckého muzea Metoděje Vlacha, Sboru českých bratří, Galerie Pod věží a v neposlední řadě ŠKODA Muzea. Mezi jednotlivými místy bude opět vypravena pravidelná linka historických autobusů ŠKODA 706 RO a ŠKODA 706 RTO ve směru ŠKODA Muzeum – Staroměstské náměstí – Letecké muzeum a v opačném směru. Autobusy budou vyjíždět v půlhodinových intervalech od 19 do 23:30 hodin. Cena jízdného je 20 Kč.

Mladoboleslavský hrad – Možná přijdou i četníci a jejich historky

Muzejní noc 2019 na mladoboleslavském hradě bude zahájena v 19 hodin výstřelem z historického děla a ponese se zejména duchu detektivek a autentických kriminálních případů z Mladoboleslavska. Na „kriminalistické stezce“ si návštěvní mohou otestovat svůj postřeh, úsudek a kriminalistické techniky. Mohou zhlédnout výstavu Četnické historky mapující zajímavé kriminální příběhy z regionu Mladoboleslavska. Možná potkají i četníky v uniformách, kteří jakoby vystoupili z minulých dob. Ve 20 hodin se uskuteční recitál populárního písničkáře Jana Buriana. V průběhu celého večera a noci budou přístupny všechny stávající expozice a výstavy. Otevřeno bude také hradní sklepení. Pro nejmenší je přichystán zábavně poučný program, který je prostřednictvím nezapomenutelných románů Eduarda Štorcha přenese do časů lovců mamutů. Více 

Podrobný program

Městský palác Templ – Rytířský turnaj i šansony

Pro všechny, kteří rádi tvoří, budou v Templu připraveny výtvarné dílny. Volně bude zpřístupněna jak stálá expozice k historii Mladé Boleslavi Templum historicum et archaeologicum Boleslaviense, tak i aktuální výstavy. Na parkánu paláce Templ se představí skupina historického šermu Merlet.  Ve 23 hodin se tu uskuteční velký rytířský turnaj. Celkem třikrát v průběhu večera vystoupí v sálu galerie šansoniérka Zlatka Bartošková. Bude zajištěno i občerstvení. Více

Podrobný program

Letecké muzeum Metoděje Vlacha – historické letouny, vyhlídkové lety i jazz

Již od 16 hodin se pro návštěvníky budou konat vyhlídkové lety. Od 18 hodin budou z muzea postupně vyjíždět originální historické letouny i dobové repliky tak, aby mohly být v 19 hodin zahájeny letecké ukázky. Postupně se představí všechna letuschopná letadla z leteckého muzea, především zajímavé originály a také repliky historických letadel. Mladoboleslavský Aeroklub, který je partnerem akce předvede letové ukázky větroňů, motorových letadel i tandemové seskoky. Program bude doprovázen komentářem. Všichni zájemci mohou přímo z galerie shlédnout zdarma všechny exponáty. Od 20.30 hodin se v letecké kantýně uskuteční koncert mladoboleslavské jazzové kapely Hot Club. Letecké muzeum bude otevřeno do 24 hodin.

Sbor českých bratří – Gospely, výstava a ohnivá show

Od 20 hodin zde proběhne koncert mladoboleslavského smíšeného sboru Gospel Voices. Minutu před půlnocí čeká návštěvníky velkolepá ohnivá show s názvem Kazatel od skupiny 2MuchFire. V prostorách Sboru bude volně přístupná výstava řezbářských prací a plastik Jana Strejciuse. V průběhu celé noci bude v prostorách Sboru volně přístupná výstava žáků mladoboleslavské ZUŠ s názvem Kolem nás.

Galerie pod věží – Noční výhled na město i šance vidět podzemí

V Galerii pod věží je od 19 hodin připraven koncert žáků Základní umělecké školy. V průběhu večera se návštěvníkům s klavírní improvizací představí Zbyněk Jonáš. Zároveň si návštěvníci můžou prohlédnout výstavu výtvarných prací mladých výtvarníků. Volně bude přístupna vyhlídková věž s nočním výhledem na celou Mladou Boleslav. Otevřeno bude i podzemí pod Galerií, které si obyvatelé Mladé Boleslavi můžou prohlédnout pouze jednou v roce, a to právě při Muzejní noci.

ŠKODA Muzeum – Prohlídky provozů a expozice muzea a depozitáře

ŠKODA Muzeum již tradičně zve na noční prohlídky výrobních provozů automobilky ŠKODA AUTO od 19 a 20:30 hodin. Registrace bude probíhat od 18 hodin ve vestibulu muzea. Prohlídka závodu je možná pouze od 10 let věku. Návštěvníci se mohou těšit na volně přístupnou stálou expozici muzea a depozitář prototypů a sportovních vozů ŠKODA. Na sále Laurin & Klement Forum se představí ŠKODA Motorsport s vozem ŠKODA FABIA R5. V kinosále ŠKODA Muzea se představí nově zdigitalizované filmy z Archivu značky ŠKODA. Nová výstava, Kvasiny – 70 let s okřídleným šípem seznámí s historií závodu a představí ikonické vozy ŠKODA, které vyjely z bran kvasinské fabriky včetně nejstaršího z nich – ŠKODA SUPERB OHV z roku 1948. Pro děti bude připraven dětský koutek a výtvarná dílna zaměřená na motoristický sport.

Podrobný program

Historický autobus na trase mezi muzei. Foto: mb-net