Čas na změny v interiéru, barvou roku je korálová!

Tvůrci nejen z oblasti interiérového a produktového designu, ale také módy, každý rok netrpělivě čekají na událost, kdy odborníci z Pantone Color Institute v New Yorku odhalí očekávanou barvu roku.  Pro letošní rok se jí stala sytě korálová. V jejím znamení se mohou v našich domovech odehrát jak velké změny, tak třeba jen drobná vylepšení, aby náš interiér zůstával moderní a trendy.

 

Rozhodování o vývoji a nákupu produktů v mnoha průmyslových odvětvích včetně módy, průmyslového a interiérového designu, ale i dalších výrobků, obalů a grafického designu obecně ovlivňuje Pantone už bezmála 20 let. Výběr barvy roku je náročným procesem vyžadujícím důkladné zvážení a analýzu trendů. Odborníci z Pantone za tímto účelem zřídili Pantone Color Institute, který objevuje a zkoumá celosvětové tendence a vlivy. Analyzuje například to, jak se vyvíjí a jak nás ovlivňuje zábavní průmysl (film, reklama), současná výtvarná scéna, vysoká i pouliční móda, ale také třeba vliv oblíbených turistických destinací, nové životní styly a kulturní a socioekonomické podmínky. Pantone předpovídá globální trendy a radí firmám ohledně barevnosti pro vizuální podobu výrobků a značek.

Pro letošek má vítězný korálový odstín vytvářet pozitivní atmosféru a poskytnout útěchu i povzbuzení v současném proměnlivém světě. V reakci na nárůst digitálních technologií a sociálních médií, které v našich životech hrají stále větší roli, hledáme autentické zkušenosti umožňující skutečné spojení a intimitu. Temperamentní, ale přirozený odstín PANTONE 16-1546 Living Coral vítá a povzbuzuje vědomou aktivitu, symbolizuje naši přirozenou potřebu optimismu a ztělesňuje touhu po hravosti.

Jak s novou barvou pracovat a vnést ji do interiéru?

Možností existuje samozřejmě celá řada. Rozhodnutí, jak velká změna vám bude na jaře příjemná, je pouze na vás. Každý váš nápad navíc můžete konzultovat s odborníky, kteří vám s realizací budou pomáhat.

Vymalujte

Pokud jste se rozhodli pro opravdu výraznou změnu, vymalujte. Kvalifikovaný malíř si poradí i se sytými odstíny barev a ani úklid už dnes nemusí zůstat na vás. Trendů je celá řada, ale platí zde pár jednoduchých pravidel. Když je budete respektovat, tak chybu neuděláte. Výraznější odstín korálové unesou i větší plochy, zvlášť v kombinaci s neutrálními přírodními odstíny a materiály. Barvu tak nechte vyniknout na dominantní stěně, výklenku nebo sloupu.

Další nepřehlédnutelnou změnou v interiéru může být tapeta. Jejich výběr je takřka nepřeberný, klíčem k úspěchu je ovšem profesionální provedení. Zvlášť pokud se rozhodnete investovat do dražší varianty, s lepením se určitě obraťte na školené tapetáře.

 

Vyměňte textilie

Interiér s převahou bílých ploch by bez barevných akcentů působil příliš stroze. Korálová je optimálním řešením pro každého, komu se křiklavé odstíny rychle okoukají, ale zároveň si chce dopřát rozmanitější barevnost. Nejrychlejší a nenákladnou změnou je výměna bytových textilií. Polštáře, závěsy a povlečení dokážou úplně proměnit atmosféru místnosti. Pohrajte si s detaily a barvu, která se objeví na polštářích, zopakujte třeba na vázách, květináčích nebo svícnu. Pokud chcete mít doma opravdu jedinečné kousky, v prodejnách bytového textilu dnes nabízí i ušití přímo na míru.

Pořiďte doplňky

Drobnostmi, kterými postupně dekorujete interiér, vytvoříte útulný a osobitý domov. Nesmíte ale ustrnout nebo začít drobnosti hromadit. Doplňky střídejte, aby se neokoukaly, třeba podle ročních období. V interiéru by neměly chybět vázy, které můžete díky aranžmá proměňovat sezónně nebo i každý den. Jednoduše laděným interiérům dáte díky několika vhodně zvoleným doplňkům úžasný náboj. Korálová skvěle funguje v kombinaci s bílou, šedou a s dřevěnými povrchy. Pořídit si můžete barevný stolek, hodiny a třeba svícen, čímž „nudu“ interiéru rozbijete.

Pusťte domů přírodu

Korálová je živá, vibrující barva, tak buďte originální a do bytu ji přeneste i pomocí živých věcí. Příroda stejně nabízí ty nejkrásnější barevné odstíny. Dejte si tedy do vázy květiny a do akvária závojnatku. Design vás má bavit a do vašeho bydlení přinést lehkost, hravost a nadšení.