Folklornímu festivalu Horácko zpívá a tančí ve Světlé nad Sázavou

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU – Máte rádi folklór? Pak si v kalendáři označte příští víkend, 24. a 25. května, kdy se ve Světlé nad Sázavou uskuteční XII. ročník folklorního festivalu Horácko zpívá a tančí. Účast folklórních souborů slibuje, že oslava lidových tanců bude svým významem přesahovat hranice Vysočiny.

Těšit se můžete na dětské soubory i dospělé tanečnice a tanečníky. Program doplní výstava dětských prací výtvarné soutěže na téma Jarmark, mlsné jazýčky potěší týden regionálních horáckých jídel v místní školní jídelně a příznivce hudby zase koncert skupiny Čechomor nebo oblíbený pořad Posezení u cimbálu v Městské restauraci. Každý se pak může potěšit na sobotním jarmarku lidových řemesel na náměstí Trčků z Lípy a přivést si ze Světlé něco pro radost.

Na festivalu vystoupí dětské soubory Hadářek z Červeného Kostelce, Krušpánek z Velké Bystřice u Olomouce, Drahánek z Blanska, Dubínek ze Sezimova Ústí, Šípek z Jihlavy, Bystřinka ze Žďáru nad Sázavou, Kalamajka z Havlíčkova Brodu a Škubánek ze Světlé nad Sázavou, který se představí v roli hostitele. Z dospělých souborů to budou Jitřenka z východočeské Dolní Čermné, Drahan z Blanska, Studánka ze Žďáru nad Sázavou, Pramínek z Jihlavy a Horácká cimbálová muzika ze Žďáru nad Sázavou. O to, že festival bude mít punc „mezinárodní“ se postarají soubor Zemplínik Michalovce z východního Slovenska a díky projektu Muzea Vysočiny Třebíč v rámci projektu česko-rakouské příhraniční spolupráce vystoupí i Soubor lidových tanců Zemské mládeže z Rakouska.