Může být úřad přívětivý? Víme, který je nejvíc!

OLOMOUCKÝ KRAJ – Berete vyřizování na úřadě jako nutné zlo? Máte pocit, že boj s úředním šimlem patří k těm nejvyčerpávajícím? Nebo je zrovna ten váš úřad přívětivý, zaměstnanci v něm ochotní a vše jde jako po másle?

Městské úřady obcí s rozšířenou působností soutěžily letos počtvrté o titul Přívětivý úřad. Mezi 146 obcemi byly hodnoceny na základě čtyř desítek kritérií, rozdělených do tří kategorií. Hodnotila se přístupnost úřadu pro občany, transparentnost a komunikace. Sledoval se tak například počet úředních hodin, zavádění moderních IT nástrojů, jako je elektronický objednávkový systém, nebo zveřejňování dokumentů na webových stránkách města.

V Olomouckém kraji si nejlépe vede Prostějov. Následoval Zábřeh, který se oproti loňskému roku posunul ze třetího na druhé místo. „Děkuji všem zaměstnancům Magistrátu města Prostějova za jejich práci. Jde o skvělé ocenění, které bychom bez nich a jejich záslužné činnosti nezískali. Vím, že je to mnohdy velice obtížné a náročné. O to více mě toto ocenění těší a mám z něj radost. Budeme dále pracovat pro občany města a snažit se o nová vylepšení,“ uvedl primátor města Prostějova František Jura.

Přívětivý úřad je soutěží mapující stav přívětivosti a otevřeností obecních a městských úřadů vůči občanům a jejich potřebám. Základní hodnotící kategorií je poskytování nadstandardních služeb či běžných služeb v nadstandardní kvalitě. Cílem soutěže je ocenit snahu představitelů obcí nebo měst a úřadů ve zvyšování přívětivosti vůči občanům.