Roztomilá psí mláďata Derick a Janek si zatím hrají, za čas budou se svými psovody honit zločince

KLADNO – Dvě nová štěňátka Derick Abalio a jeho bratr Janek z Jeníku obohatila kladenské oddělení služební kynologie. Obě se narodila v únoru a už za několik měsíců se stanou platnou posilou týmu. Pro svůj životní úkol byla přímo rodově předurčena. Otcem obou malých čtyřnohých pomocníků je osmiletý německý ovčák Morgan, který víc než úspěšně slouží u policie od svého narození.

Škola od prvního dne

Výcvik malých chlupáčů začíná formou hry od prvního dne přijetí do služby. Psovodi používají především hračky, míčky a pamlsky. Ale prvotním a nejdůležitějším úkolem pro štěňata je takzvaná socializace. Malí psí pomocníci si musí zvykat na větší množství lidí, na neznámé prostředí a tmavé prostory. Od začátku se učí také na různé pachy.

24 hodin spolu s psovody

„Všichni čtyřnozí policejní pomocníci se ve své činnosti neustále zdokonalují. Jedná se jak o pravidelný výcvik, tak kontakt se svými psovody, kteří se svými psy tráví 24 hodin denně. Kolem druhého roku policejní služební pes nastupuje se svým psovodem do výcvikového střediska, kde je pod vedením zkušených instruktorů systematicky připravován a následně vykoná zkoušku pro získání kategorie, která je nezbytná pro výkon služby,“ prozradila tisková mluvčí Policie ČR Michaela Nováková.

Až ještě trochu vyrostu, budu jako táta. Foto: Policie ČR