Vytvořit domov je úkol pro radost

Ať už jste domácí typ, který spoustu času tráví doma nebo spíš dobrodruh, který je nejšťastnější na cestách, potřebu zázemí a útulného domova, do kterého se rádi vracíme, máme v sobě všichni. „Útulnost“ je ale velmi individuální pojem a tak žádný univerzální návod, jak prostor pojednat, neexistuje. Ať už se rozhodnete spolehnout se na odborníky nebo jít ryze vlastní cestou, držte se několika základních tipů, co můžete udělat pro to, abyste se doma cítili „prostě jako doma“.

Dejte tomu neutrální základ

Pohledově i tvarově neutrální interiér, který můžete dotvářet buď různými drobnými doplňky, nebo něčím výraznějším, např. nábytkovými solitéry, je sázkou na jistotu. Vaším cílem je vytvořit vkusný interiér, přičemž to ale nemá být chladný, nezabydlený prostor, kde veškeré vybavení nevýrazně splývá. Důležitá je osobitost. Nešlápnout vedle znamená vsadit na přírodní materiály, jemné pastelové odstíny a přitom se držet zásady, že méně je někdy více.

Vezměte to od podlahy

Víte, že poměrně zásadní roli hraje při zařizování interiéru podlaha? I tady existují jednoduchá pravidla, díky kterým dáte prostoru charakter a vyzdvihnete jeho silné stránky. Když je interiér hodně světlý, zútulní ho tmavší podlahy v kombinaci s pastelovými odstíny béžové, zelené a okrové. Pokud máte doma světla málo, zaměřte se na světlejší podlahy laděné do béžové a medové, třeba varianty dubu, a to i v jeho cenově dostupných napodobeninách. Službu odvedou i nově pořízené koberce.

Pohrajte si se světlem

Z hlediska útulnosti je docela důležité správně vybrat a rozmístit osvětlovací tělesa. Osvědčeným fíglem je rafinovaně využít několik zdrojů světla, jako je kromě různých lustrů a lamp nepřímé osvětlení v nábytku a stropních podhledech. Při výběru světel hlídejte proporce. Velikost lustru a lampy se musí přizpůsobit velikosti místnosti.

Kombinujte dřevo, sklo a textilie

Nábytek se samozřejmě líbí každému jiný. Pokud si nejste v oblasti zařizování interiérů jistí, opět se zaměřte na dřevo a jeho dekory i u umělých materiálů. Zvýraznit přírodní dekor můžete sklem a kovem.

Často ale stačí jen místnost vyvážit zajímavým kobercem, závěsem nebo čalouněním. Barvy kombinujte tón v tónu a vyhněte se extrémním kontrastům. Vyzkoušet můžete třeba olivově zelenou a hnědou nebo okrovou a hnědou, případně jeden výrazný doplněk, třeba polštář.

Třešničkou na dortu jsou doplňky

Právě doplňky totiž dodávají neutrálnímu interiéru na osobitosti a vdechují mu skutečný život. Vždyť každý z nás má jiné zájmy, vzpomínky, asociace a preference. Inspiraci najdete v showroomech i katalozích. Neřiďte se ale výhradně designovými trendy, k sobě domů si pořizujte jen to, co je vám blízké nebo co symbolizuje váš pohled na svět. I z cest a dovolených si zvykněte vozit jako suvenýr třeba vázu nebo mísu, prostě užitečnou připomínku hezkých chvil. Ty znamenají teplo domova.