Zámek Kratochvíle zaplaví voňavé květy

PRACHATICKO – Zámek Kratochvíle si v těchto dnech připravil pro své návštěvníky speciální prohlídky. Jeho interiéry totiž zkrášlí květinová aranžmá. Ta provoní prostory renesanční vily a to až do příštího pátku.

Tato tradiční akce vzbuzuje pozornost návštěvníků již sedm let a i z tohoto důvodu se správa zámku rozhodla v ní pokračovat. Výstava květinových instalací započne již zítra 18. května 2019 a nese jméno „Poezie květů“. Přístupná bude veřejnosti denně až do 24. května, a to od 9:00 do 15:30 hodin. Podle informací na webu zámku bude přístupná i v sobotu 18. května ve večerních hodinách a výjimečně pak bude otevřeno také v pondělí 20. května 2019.

„Květiny jsou věčnou inspirací. V údivu nad jejich krásou vznikaly verše, které vstoupily do písní, do našich duší a provázejí naše životy napříč staletími. Výstava chce v lehkých dotecích připomenout některé z nich“, říká kastelán zámku Vojtěch Troup.

Aranžmá jsou dílem floristů a zahradníků z jihočeských památkových objektů, konkrétně se jedná o zámky Kratochvíle, Třeboň, Hluboká a klášter Zlatá Koruna. Cennými zkušenostmi výstavu podpořil přední český florista Slávek Rabušic.

V zahradním pavilónu Markéta na vás pak čeká komorní výstava grafických listů a keramických objektů jihočeské výtvarnice Ivy Bukačové s názvem „Na cestě“. „Výstava výtvarných děl Ivy Bukačové je výsledkem snahy o zachycení příběhů lidí z autorčina nejbližšího okolí, nikoliv však přímo, nýbrž prostřednictvím příběhů jejich jmenných patronů. Na výstavě se tak můžete setkat se svatým Kryštofem, svatým Antonínem nebo svatou Alžbětou“, upřesňuje kastelán Troup. Potrvá do 8. září 2019 a bude volně přístupná v rámci prohlídky zámecké zahrady.

V prostoru pokladního centra a v zámecké zahradě si můžete prohlédnout fotografie Jany Lábrové Rabenhauptově a Ireny Vodákové zachycující přípravu i samotné strhující představení Deadtown inspirované divokým západem, kovboji, černobílými groteskami a kabaretem… „Příběh poklidného městečka nakonec v polovině srpna ožije na samotné Kratochvíli…“ láká web zámku. My pro vás v těchto dnech připravujeme rozhovor s tvůrcem tohoto představení Petrem Formanem.