Nikola Tesla předběhl svou dobu možná tak moc, že jsme ho ještě nedohnali

Seriózní vědci tvrdí, že mnoho nevysvětlitelných jevů vzniká v pravé mozkové hemisféře – levá hemisféra analyzuje, pravá je intuitivní a poznává vzory, které levá hemisféra popírá jako falešné. Jak ale potom vysvětlit třeba zázračné počtáře, kteří okamžitě nebo velmi rychle vyřeší složité matematické úlohy, i když jsou bez potřebného vzdělání či matematického tréninku? O svých schopnostech vypovídají shodně – odpovědi se jim prý vynořují v mysli, ale jakmile začnou přemýšlet, co dělají, ruší to jejich přirozené schopnosti. Stává se vám něco podobného? Záblesk myšlenky, která je většinou pravdivá – „to první, co vás napadne“?

Nikola Tesla a jeho životní osudy a vynálezy

Člověkem, kterého bychom mohli k těmto zázračným počtářům zařadit, patřil typově i Nikola Tesla (1856 – 1943). Narodil se v Srbsku. Ve škole tohoto génia často obviňovali z podvodu – odpovídal příliš rychle. A co je pro nás zajímavé, do konce života tvrdil, že veškeré chápání se k němu dostává v záblescích intuice.

V roce 1884 emigroval Tesla z Evropy do New Yorku, kde ho brzy zaměstnal Edison – Tesla pro něj navrhl 24 typů dynam. Posléze se ale osamostatnil a do roku 1888 (ve 32 letech!) obdržel 30 patentů na své vynálezy. Dnes je také již jisté, že ne fyzik Guglielmo Marconi, ale Tesla jako první vynalezl laděný okruh, na jehož principu je založeno rádio. Pravděpodobně jako první také pozoroval rentgenové a ultrafialové záření, navrhl první zářivku a následovaly další vynálezy.

V roce 1990 se pustil do Světového systému – prostředku na využití přirozených elektrických vibrací Země, kdy by byla zajištěna levná energie pro celý svět – nic však z toho nebylo. Dostal se kvůli tomu totiž do sporu s vědeckými kruhy. Jeho sláva pohasínala, přesto jeho písemnosti dokládají, že patrně vynalezl laser.

V roce 1912 odmítl Nobelovu cenu za fyziku. Měl totiž prý pocit, že ji měl dostat již v roce 1909 místo Marconiho. Kvůli svým patentům se dostával do sporu s Edisonem. Tesla nebyl žádným podnikatelem, nedokázal své vynálezy zpeněžit a také důvěřoval nesprávným lidem. V tomto případě to byl i Edison, který později zasvětil velkou část života Teslovu zesměšňování.

Teslovy zvláštnosti

Říká se, že měl pod kontrolou svoji představivost natolik, že mohl zpaměti navrhnout přístroj, v mysli ho uvést od provozu, pan na něj zapomenout, ale za pár dní či týdnů se k němu vrátit, aby se dozvěděl, zda tento přístroj ještě pracuje.

Měl i další zvláštnosti – štítil se lidského doteku, objevovala se u něj obsedantně kompulzivní porucha spojená s vírou v magii čísel, údajně neměl nikdy žádnou ženu.

Pokračoval ve výzkumech, zabýval se futuristickými projekty – tzv paprsky smrti (teleforce), létajícími stroji poháněnými elektromagnetickým polem, předpokládal i vývoj elektrotechniky směrem k umělé inteligenci. Můžeme se tak setkat s otázkou, jakým člověkem vlastně byl? Někteří lidé tvrdí, že Tesla disponoval nadpřirozenými schopnostmi, či byl dokonce vyslancem mimozemšťanů.

Když sám a opuštěný zemřel v roce 1943 v hotelovém pokoji na Manhattanu, agenti FBI se hned seběhli a zabavili všechny papíry ze sejfu s odůvodněním, že by mohly obsahovat informace o tajné zbrani.

Dnes má Nikola Tesla muzeum v Bělehradě. Pro nás je zajímavé, že vystudoval Karlovu univerzitu a roku 1937 mu náš velvyslanec v New Yorku předal Řád Bílého lva I. třídy.