Milovníci ohňostrojů těšte se! V pátek začne v Brně světová show s festivalem zábavy

BRNO – Nepromeškejte zahajovací ohňostroj dvaadvacátého ročníku mezinárodní soutěže ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS, který bude odpálen nad Špilberkem v pátek 24. května ve 22,30. Do 16. června bude probíhat hlavní soutěž zahraničních a českých týmů na hladině Brněnské přehrady. Přehlídku ohňostrojů bude i letos provázet kolem padesáti zábavních a prezentačních akcí.

Festivalovým podtitulem je letos Brno – univerzitní město a především jubilea 120 let Vysokého učení technického v Brně, 100. výročí Masarykovy univerzity, 100 let Mendelovy univerzity v Brně, ale i loňská stovka Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Budou probíhat velké oslavy a srazy absolventů těchto škol.

Pro evropské diváky bývají vždy velkým lákadlem asijské ohňostroje. „Proto je nám velkou ctí, že do Brna přijedou letos o hlavní cenu IGNIS BRUNENSIS bojovat s portugalským a norským týmem ohňostrůjci z ostrovních Filipín z jihovýchodní Asie,“ odtajnil účastníky za producentský tým technický ředitel přehlídky ohňostrojů Jaroslav Štolba, současně ředitel a designér Flash Barrandov SFX.

Dominanta Brna hrad Špilberk poskytne scénu pro zahajovací ohňostroj přehlídky věnovaný letošnímu 150. výročí zahájení městské hromadné dopravy v Brně v roce 1869. Autor Ivan Martinek z THEATRUM PYROBOLI nám přiblížil svůj výtvor: „Ohňostrojné Prelude show v produkčním čase asi 8 minut + 150 vteřin pozve na tradiční ohnivá divadla nad moravskou metropolí. Zároveň připomene jubileum 150 let od zahájení provozu MHD v Brně, které se prolíná letošní programovou nabídkou festivalové zábavy. Ve třech částech doprovázených hudbou se stylovými zvukovými a ohňostrojnými efekty nahlédneme s trochou fantazie do historického a současného zrcadla, ale i do vzdálené budoucnosti veřejné hromadné přepravy: devatenácté průkopnické století koně spřežky a v ulicích supící parní Carolinky, dvacáté šalinové století řinčících elektrik, autobusů, trolejbusů i elektrických lodí, dvacátéprvní dynamické století dopravy ve „smart city“ a možná s vesmírnou šalinou do stanice Venuše.“ Originální hudební doprovod synchronizovaný s ohňostrojem vysílá exkluzivně Rádio Krokodýl 103 FM. Diváci uslyší hudbu Gioacchino Rossini, Antonína Dvořáka a Hanse Zimmera. Vše o programu najdete na www.ignisbrunensis.cz.