Prodej vstupenek na zlínský filmový festival narušil kybernetický útok!

ZLÍN – Už máte vstupenku? Padesátý devátý ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež bude slavnostně zahájen již tento pátek, a zatímco pořadatelé postupně představují letošní novinky, už se musí vypořádat s prvními problémy. Sotva byl spuštěn předprodej vstupenek, nastaly technické potíže. „Odborníci z kybernetiky potvrdili sofistikovaný typ útoku, který byl pravděpodobně veden na Zlín Film Festival,“ potvrdili pořadatelé na webových stránkách události.

Záležitost nyní řeší Policie ČR. Zatímco odborníci konají všechny potřebné kroky k zajištění rezervačního on-line systému, návštěvníci se musí obrnit trpělivostí. Mimo prodeje vstupenek se odmlka týká i publikování aktuálních informací o filmovém a doprovodném programu na webu i ve festivalové aplikaci.

Pořadatelé útok důrazně odsoudili. „Útok na festival pro děti a mládež vnímáme jako projev nemorálního chování,“ stojí ve vyjádření. „Prevencí zneužití kybernetiky ve světě dětí se v rámci doprovodného programu festivalu pravidelně zabýváme. Chceme po této zkušenosti varovat ostatní před všudypřítomným nebezpečím.“ Zároveň také žádají své návštěvníky, hosty, obchodní partnery i dodavatele o vstřícný přístup a shovívavost.