Jako pacienti novoměstské nemocnice se můžete svézt novou sanitkou

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – Pacienty na Žďársku od tohoto týdne přepravují dva nové sanitní vozy. Přesně po roce obnovila Nemocnice Nové Město na Moravě svůj vozový park o dva nové automobily, které pacientům výrazně zvyšují komfort cestování. Sanitky stály bezmála 2,5 milionu korun.

Dopravní zdravotní služba (DZS) Nemocnice Nové Město na Moravě provozuje 17 sanitních vozů. Třináct z nich je mladších 12 let. Nové sanitky v nemocničním vozovém parku nahradí 17 let staré vozy.
Jde o vozy nové řady VW T6 splňující nejvyšší emisní normu EURO 6. „Sanitky jsou vybaveny novými sedačkami pro pacienty, infarktovým křeslem a pojízdným lehátkem. V ambulantním prostoru je zavedeno účinné topení pro zimní provoz a klimatizace pro letní období. Řidiči sanitek mohou využívat moderní navigaci, klimatizaci v prostoru řidiče, handsfree nebo parkovací senzory,“ popsal vybavení vedoucí DZS Pavel Zdražil.

Dopravní zdravotní služba Nemocnice Nové Město na Moravě je na celém bývalém okrese Žďár nad Sázavou jedinou, která zajišťuje převozy pacientů (kromě soukromé služby ve Velkém Meziříčí, která pokrývá hlavně Velkomeziříčsko). Dopravní zdravotní služba pracuje v nepřetržitém provozu, sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně.

„Naše sanitní vozy najedou měsíčně zhruba tři až pět tisíc kilometrů. Zaměstnáváme 17 řidičů. Každý má na starost jeden vůz. Pro zajímavost za loňský rok najely sanitky celkem 720 000 km a převezly 30 180 pacientů,“ přibližuje statistiky loňského roku technický náměstek nemocnice Jiří Drdla.