Kufřík plný vzpomínek pro odložená miminka, aneb každý člověk má právo znát svůj příběh

KLADNO – Je to neuvěřitelně velké číslo, ale zhruba pět set dětí ročně se v ČR po narození ocitne v kojeneckém ústavu, pěstounské péči nebo u adoptivních rodičů. Během prvních let života pak mnohdy vystřídají i několik míst a přicházejí tak o základní informace o svém příchodu na svět a  své minulosti.

Kufříky pro kladenské děti

„Málokdo si dovede představit, jak těžké je pro děti vyrovnat se v dospívání s tím, že je matka po porodu odložila. Cítí se nechtěné, nevědí nic o začátku svého života, nemohou srovnávat svou podobu s vlastními rodiči a prožívat pocit rodinné sounáležitosti. Život v kufříku jim dává vědět, že i ony byly milovány, s láskou chovány sestřičkami, opečovávány lékaři, že jim babičky v domovech pro seniory ručně vyrobily hračky a myslely na ně. Myslíme si, že každé dítě má právo znát svůj příběh,“ uvedla Iva Říhová z Nadačního fondu LA VIDA LOCA, který kufříky rozdává. Ve čtvrtek 16. května 2019 předala novorozeneckému oddělení kladenské nemocnice dalších deset kufříků určených pro opuštěné novorozence.

Milá upomínka na své narození

Se souhlasem biologické matky se pořizují fotografie miminka v průběhu jeho pobytu na novorozeneckém oddělení a pečlivě se dokumentuje každý nový moment jako je krmení nebo první koupání. V kufříku mají děti jako upomínku na své narození řadu věcí, mezi nimiž nechybí ani ručně pletený obleček, hračka, památníček s první fotografií, mírami při narození a otiskem nožičky, kojenecká láhev, dudlík nebo osobní přání do života od zdravotních sestřiček nemocnice, které se o miminko staraly. „Dáváme do něj i předměty, se kterými přišlo dítě v prvních hodinách či dnech do styku – může to být například dečka, do které bylo po vložení do baby boxu zabalené, hračka a podobně, “ řekla Hana Mrázková, staniční sestra novorozeneckého oddělení Oblastní nemocnice Kladno. Kufřík se všemi vzpomínkami se předává s dítětem při odchodu k pěstounům nebo do Dětského centra.

První hodiny, dny a týdny

Oblastní nemocnicí Kladno prošlo 13 dětí, o které se jejich biologičtí rodiče z různých důvodů nemohli nebo nechtěli starat. „Jsme rádi, že díky nadaci a vzpomínkovému kufříku mají děti možnost zpětně nahlédnout do prvních hodin, dnů i týdnů po svém narození,“ uvedla vedoucí sociálního oddělení kladenské nemocnice Vladislava Bělohlávková. Nadační fond LA VIDA LOCA od roku 2015 postupně zapojuje do projektu porodnice z celé České republiky. Chvála mu.

 

Projekt Život v kufříku vrací opuštěným dětem vzpomínky