Nenechte si ujít Noc kostelů. V Libereckém kraji jich bude otevřeno přes padesát

LIBERECKÝ KRAJ – Noc kostelů je opět příležitostí pozvat co nejširší veřejnost do kostelů a ve večerní a noční atmosféře zde nabídnout možnost setkat se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění, zážitku.

Letošní, již desátý ročník, se uskuteční na vybraných památkách v Libereckém kraji v pátek 24. května a nabídne pestrý kulturně-duchovní program, který organizují stovky dobrovolníků z jednotlivých farností. Návštěvníci budou moci obdivovat přes padesát otevřených kostelů v kraji a poznávat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. Vyrazit lze kupříkladu do Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice, Liberce, Raspenavy, Semil, Tanvaldu či Železného Brodu. Seznam kostelů zapojených do akce najdete ZDE.

„Při příležitosti Noci kostelů mohou návštěvníci spatřit místa, kam se v kostele běžně nedostanou. Určitě si nenechte takovou příležitost ujít,“ uvedla radní pro kulturu Květa Vinklátová. Návštěvníci si budou moci v rámci prohlídek poslechnout hudební vystoupení, duchovní rozhovory, ochutnat mešní víno nebo nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, zkusit si zahrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt, prožít liturgii, nebo jen v tichém zastavení vnímat to, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů.

V loňském roce se do Noci kostelů v celé České republice zapojilo víc než 1500 církevních památek. O mimořádném zájmu návštěvníků o program Noci kostelů svědčí i to, že loňský ročník si nenechalo ujít půl milionu diváků.