Nové trolejbusové linky stále vzbuzují emoce. Po dvouměsíčním odkladu spoje konečně vyjedou

ZLÍN – Nové bateriové trolejbusy linky 4 a 5 do městských částí Kostelec, Štípa a Velíková měly vyrazit už prvního dubna. V pondělí se v obřadní síni zlínské radnice sešli zástupci města a Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice, aby občany seznámili s detaily projektu a potvrdili jeho zahájení od prvního červnového dne. Místo nepravidelně vedených autobusových spojů linek 34, 35 a 36 tak budou do těchto částí jezdit trolejbusy v pravidelném intervalu a navazující autobus linky 46 ze Štípy do Velíkové.

Hlavním důvodem, proč vozy MHD nevyjely už dřív, byly údajně obavy o bezpečnost cestujících na Vršavě, kde se v původním termínu nepodařilo zřídit přechod pro chodce se světelnou signalizací. „O zřízení přechodů a plánované zastávky naproti současné točně trolejbusů na Vršavě bylo zapotřebí vést spousty jednání, domlouvat se se Zlínským krajem a získat řadu vyjádření. Bohužel se to protáhlo,“ přiznal primátor Jiří Korec.

Z obratiště Antonínova na točnu Vršava pojedou trolejbusy s novým označením 44, které v přechodné verzi fungovaly pod označením 4V. Na přání obyvatel Kostelce a Štípy přibude i několik spojů 4x a 5x jezdících po zkrácené trase přes zastávku Kostelec-hřbitov.

„Obyvatelé Kostelce, Štípy a Velíkové dostanou více spojů a provoz MHD bude v této části města ekologičtější,“ dodal radní Michal Čížek. „Město teď musí dodržet plánovaný harmonogram stavebních prací. Všechny práce, včetně změn, které jsme dojednali s obyvateli dotčených částí během posledních měsíců, by měly být hotovy do roku 2020.“