Co se nosilo v minulém století na Zábřežsku? Přijďte se inspirovat!

ŠUMPERSKO – Poprvé se přidává k festivalu muzejních nocí také zábřežské muzeum, které spadá pod Vlastivědné muzeum v Šumperku. Tato premiéra bude ve znamení elegance. V pátek 31. května čeká na návštěvníky jak večerní prohlídka, tak i možnost vrátit se o sto let zpět. Alespoň, co se oblékání a módy týče.

„Uskuteční se módní přehlídka společenských šatů, které dámy ze Zábřežska oblékaly v průběhu 20. století na plesy či do divadla. Oděvy byly v muzeu shromážděny na základě nedávné výzvy k veřejnosti,“ uvedla tisková mluvčí Vlastivědného muzea Šumperk Eva Šebestíková.

Část oděvů už nyní mohou vidět návštěvníci v Zábřehu na aktuální výstavě Dámy a pánové, do gala! „Šatů se však sešlo v muzeu takové množství, že je nebylo možné z kapacitních důvodů vystavit všechny, a tak se další róby představí právě během módní přehlídky,“ láká na neobvyklou přehlídku Eva Šebestíková.

Tu bude moderovat autorka výstavy Dámy a pánové, do gala!, etnografka Mária Kudelová. Během muzejní noci budou rovněž zpřístupněny stálé expozice, které oživí poznávací soutěže, hry a tvoření. Podvečer v zábřežském muzeu si tak užijí nejen dospělí, ale i děti.

Akce začne v 18 hodin a potrvá do deváté hodiny večerní. Vstupné činí 30 korun, děti do 3 let mají vstup zdarma.