Havrani osidlují města. Obyvatele obtěžují hlukem a výkaly

JIŽNÍ ČECHY – Havran je poměrně hlučný tvor a zvláště zjara dokáže při svém hnízdění obyvatelům měst znepříjemnit život. Nejkritičtější situace na jihu je v Českých Budějovicích a Táboře. V těchto dvou lokalitách se havranům dlouhodobě daří a osidlují je ve velkém. Dočkají se obyvatelé nějaké pomoci a lze s tím vůbec něco dělat? Nebo si prostě budou muset na tyto hlučné „sousedy“ zvyknout.

Havrani jsou podle odborníků velice chytří tvorové a tak na ně jen tak nějaká opatření nezafungují. Havraní populace na jihu podle našich informací čítá na osm set párů. Krajská metropole hlásí nejkritičtější situaci v Průběžné a Plzeňské ulici, Táborským pak nejvíce havrani znepříjemňují život ve Zborovské, Buzulucké ulici a Pražského povstání. Ve Zborovské ulici se pak dokonce někdo na vlastní pěst rozhodl situaci řešit a odstraňoval hnízda. To je však nelegální.

Národní referenční laboratoř pro komunální hluk na tento víkend, konkrétně neděli 26. května 2019 v době od jedné hodiny noční do páté hodiny ranní, naplánovala měření hlukové zátěže na táborském Pražském sídlišti.

„V uvedené době bude na několika místech v lokalitě umístěna měřící technika obsluhovaná pracovníky měřící laboratoře z označených vozidel zaparkovaných v blízkosti.  Pro zajištění zdárného průběhu měření žádáme všechny, kdo se budou v uvedenou dobu v tomto prostoru pohybovat, aby se pokud možno vyvarovali aktivit rušících měření, zejména aby v průběhu měření nekontaktovali měřiče, neobraceli se na ně s dotazy a nepřibližovali se k měřicí technice,“ uvádí Jiří Rozum z odboru životního prostředí Městského úřadu Tábor.