Hokejoví fanoušci, jak pojedete fandit do Bratislavy? Vlakem nebo po dálnici?

BŘECLAV – Také fanoušci z našeho kraje povzbuzují české hokejisty na mistrovství světa k medaili. Na zápasy do Bratislavy cestují vlakem, autobusy i auty. Fanoušci z Moravy mají nejsnadnější cestování. Z Brna se dá dostat do Bratislavy přímými autobusovými i vlakovými spoji, z Ostravy několika různými vlakovými expresy asi za tři hodiny. Břeclav se se stala přestupním dopravním uzlem.

České dráhy posilují pravidelné spoje Metropolitan. „Expresy Metropolitan urazí cestu z Prahy do Bratislavy za čtyři hodiny. V Břeclavi na ně lze přestoupit také z vlaků z Ostravy nebo z Olomouce,“ informoval za České dráhy Petr Vondráček. Dodal, že fanoušci by si měli ve spojích včas zajistit rezervaci míst. „Jen v takových případech můžeme přistoupit k případnému posílení vlaků,“ upřesnil.

Na hokej vypraví kvůli mistrovství světa v Bratislavě speciální vlaky i RegioJet. Budou ale jezdit jen jednosměrně z Bratislavy hned po skončení zápasů. „Speciální vlaky nazvané Sport Express vypraví RegioJet ve dnech 23. 5., 25. 5. a 26. 5. Pojedou ze stanice Bratislava Nové Město, která je blíže Stadionu Ondreje Nepely. Odjezd je naplánován na 23:18 hodin (spoje nestaví ve stanici Bratislava hlavná stanica), do Brna dolního nádraží bude příjezd v 00:48 hodin, do Pardubic ve 2:13 hodin a do Prahy pak ve 3:15 hodin. V případě prodloužení zápasu budou mít spoje posunutý čas odjezdu tak, aby fanoušci pohodlně stihli dostat se na nádraží Bratislava Nové Mesto k odjezdu spoje. Cestující budou o změně času odjezdu vlaku informování SMS zprávou,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Dodatečné spoje RegioJetu z Bratislavy do Prahy nabídnou soupravy s více než 300 místy. Cena jízdenek bude od 490 korun ve třídě low-cost po 699 korun v byznysu. To je více než u běžných spojů, kde RegioJet nabízí na trase jízdenky od 290 Kč. Zrušit jízdu musíte nejpozději 48 hodin před odjezdem s poplatkem 10 %.

Pokud chcete absolvovat cestu autem nebo autobusem po dálnici D1, musíte se obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. Na trase mezi Prahou a Brnem je přes 50 kilometrů zúžení a oprav, rekordní opravovaný úsek pak měří 14 kilometrů. Pokud se stane nehoda, můžete se dostat do kolon, které vás mohou zdržet i několik hodin. Také na šedesátikilometrovém úseku dálnice D2 téměř celou trasu několikrát za sebou pojedete v zúženém pruhu. Ani nemusíte mít strach, že byste se srazili s nějakými vozidly vyjíždějícími ze stavby, jak vás varují cedule. Mnoho pracujících tam neuvidíte. Po přejezdu slovenských hranic na vás sice čeká ještě jedno krátké omezení, jinak ale zbytek cesty do Bratislavy probíhá poklidně a po daleko kvalitnějším povrchu než u nás. Pokud se navíc vydáte na víkendové zápasy, tak na Slovensku se na rozdíl od Česka dodržuje také zákaz jízdy kamionů. Šťastnou cestu!