Nový svinarský most už funguje

HRADEC KRÁLOVÉ – Konec uzavírkám a omezení dopravy v části města Hradce Králové Svinary. Po více než dvou letech tu smí zase projet auta a to díky nově opravenému mostu. Co podstatného rekonstrukce přinesla?

Důležité dopravní spojení mezi oběma břehy řeky Orlice je znovu zajištěno! Dva jízdní pruhy oproti původnímu jednomu pruhu poskytují plynulejší dopravu. Nechybí samozřejmě ani vedlejší lávka pro pěší. Šrámkův most byl postaven před více než sto lety a vzhledem k jeho havarijnímu stavu nemohl být již využíván pro osobní vozy. Kamenný pilíř se začal jevit jako značně nedostačující, bylo zapotřebí zpevnění betonem.  „Nová konstrukce tak přispěje k větší bezpečnosti okolní zástavby v případě stoleté vody,“ uvádí hejtmanství Královéhradeckého kraje. Právě kraj investoval do mostu 80 miliónů Kč.

Původně mělo být vše hotovo už na konci loňského roku. Ale deště a prudké změny teplot stavbařům značně komplikovaly práci, proto ji museli na zimu přerušit. A skončil původní most ve šrotu? Město Hradec Králové se rozhodlo jeho torzo zachovat jako doklad stavitelství z počátku minulého století.