O víkendu se otevřou soukromé hrady a zámky. Vyrazte třeba na Housku

ČESKOLIPSKO – Již podruhé budou moci lidé o nadcházejícím víkendu navštívit soukromé hrady, zámky a parky. Asociace majitelů hradů a zámků uchystala na 24. až 26. května otevření hradů a zámků v soukromých rukou.

Své dveře tak po celé zemi otevřou zámky Blatná, Bludov, Boskovice, Častolovice, Dětenice, Dobříš, Hrádek, Chyše, Karlova Studánka, Kvasiny, Mitrowicz, Ratměřice, Rychnov nad Kněžnou, Skalice-Bohumilice, Stránov, Úholičky a Velké Meziříčí. Dále pak hrad a zámek Dolní Kounice, hrad Kost a vodárenská věž Cítoliby.

V Libereckém kraji bude možno projít si hrad Houska na Českolipsku. V sobotu 25. května ve 13 hodin se zde uskuteční prohlídka s majiteli hradu. Hrad Houska byl před lety dokonce vyhlášen za nejzáhadnější objekt v Česku. Důvod vzniku hradu je záhadou už po staletí. Nikdy zde totiž nevedla žádná obchodní cesta nebo hranice a ani v té době nejspíš nebylo okolní území osídlené. V kronikách se píše, že v 9. století měla na tomto místě puknout zem a ve skále vzniknout hluboká trhlina. Pro svou hloubku i tajemnost si tato jáma vysloužila přezdívku Brána do pekel. Podle legend z této trhliny měli na povrch vylézat ďábelská stvoření.

Cílem akce je přiblížit hodnotu památek, o které pečují soukromí vlastníci. Pro návštěvníky je připraven kulturní program, který přinese například živou hudbu, výstavu o šlechtě v České republice, degustaci vín, výstavu šperků a další. Informace o všech otevřených hradech a zámcích najdete ZDE.