Pletené čepičky a chobotničky zpříjemňují miminkům vstup do života

JESENÍK – Novorozencům, kteří přijdou na svět v Jesenické nemocnici, zpříjemňují vstup do života originální čepičky a chobotničky ruční výroby. Od poloviny května je díky spolupráci Střediska volného času DUHA v Jeseníku a nemocnice dostane každé nově narozené miminko jako milou památku, ale i pomocníka v prvních dnech života.

„Dětem to moc pomůže. Mají zlepšenou poporodní adaptaci, když je takto zahřejeme, ale taky jim to moc sluší a maminky jistě ocení i pěkný suvenýr,“ říká hlavní sestra Jesenické nemocnice Markéta Stržínková.

Zatímco nákup vlny financuje Jesenická nemocnice, do pletení a háčkování čepiček se zapojili zaměstnanci Střediska volného času DUHA i tamější maminky. Nově přitom středisko pořádá i hromadné háčkování a pletení pro širokou veřejnost, na které zájemci mohou do střediska přijít dnes čtvrtek 23. května.

Kromě čepiček od minulého roku dostávají novorozenci v Jesenické porodnici také háčkované chobotničky. Myšlenka chobotniček pro nedonošené děti přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. „Hebkost hračky totiž údajně připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Dítě se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ vysvětluje Stržínková.

V porodnici Jesenické nemocnice přijde na svět každý měsíc okolo 25 miminek.