V novém domově v Chotěboři vznikne 120 lůžek pro seniory

CHOTĚBOŘ – Přímo v Chotěboři vyroste do konce roku 2020 nový moderní domov pro seniory, který nabídne celkem 120 lůžek, včetně těch určených pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence. Kromě toho tady najde zaměstnání postupně až 60 lidí.

„Stavba bude zahájena letos v létě a dokončena a závěru příštího roku příštího s tím, že první klienty bychom mohli přijímat již v lednu 2021. Novinkou je, že kromě registrované služby Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem pro osoby s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence budeme poskytovat také denní stacionář a odlehčovací službu,“ uvedla Dita Chrastilová, finanční ředitelka skupiny SeneCura. Klienti SeneCura SeniorCentra Chotěboř budou mít k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, relaxační koupelnu s mobilním Snoezelen, fitness centrum, kapli i společenské místnosti. Bude tady i velká terapeutická zahrada Memory Garden s nekonečnými cestami.

Chotěboř nové zařízení potřebuje, protože nejbližší domov pro seniory je až v Havlíčkově Brodě. SeneCura se stane také významným zaměstnavatelem, protože tady najde práci zhruba 60 lidí – pečovatelů, sester, kuchařů a pomocného personálu. „Navíc chceme, aby se SeniorCentrum stalo komunitním centrem, proto součástí budovy bude i taneční sál, který bude sloužit nejen pro taneční klub města, ale také k pořádání kurzů, zájmových kroužků a dalších společenských aktivit. Bude to nejen domov pro seniory, ale i místo pro setkávání generací, od dětí až po seniory, bude to místo otevřené pro všechny,“ řekl starosta města Chotěboř Tomáš Škaryd. Součástí domova bude také dětská skupina pro děti zaměstnanců a lidí z blízkého okolí.

Položení základního kamene nového domova společnosti SeneCura, největšího soukromého poskytovatele pobytových sociálních služeb, se ve středu 22. května zúčastnili také první místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a starosta města Chotěboř Tomáš Škaryd. Foto: 4JAN PR a marketing.

Podle starosty jde o životaschopný, skutečně plošný projekt, na kterém se podílí soukromá společnost, město i kraj. „Na náklady SeneCury bude projekt vybudován a provozován, díky podpoře Kraje Vysočina budou lůžka zařazena do krajské sítě a město se bude podílet svým dílem na úhradě provozních nákladů,“ doplnil starosta Škaryd.

Nová moderní budova vyroste v lokalitě Koubek na pozemku o rozloze 7 500 m2. Společnost SeneCura při projektování a vybavení využívá bohaté zkušenosti v budování center pro seniory a zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence. V Rakousku totiž patří s téměř 7 000 lůžky k předním poskytovatelům péče. V České republice zatím provozuje 14 SeniorCenter, patnácté zařízení – první na Vysočině – bude otevřeno letos v červenci v Telči.

Ve světle sílícího trendu stárnoucí populace jsou podobné projekty více než žádoucí. České republice hrozí kolaps systému sociální péče, protože bude potřebovat podle odhadu Světové banky do roku 2030 až 80 000 nových lůžek pro seniory.