Velká voda na Vsetínsku se na krátko zastavila, stav pohotovosti ale stále trvá

VSETÍNSKO – Severovýchodní část Zlínského kraje trápí silné deště již od včerejšího rána. Situace se přes poledne zhoršila natolik, že Český hydrometeorologický ústav vydal varování pro celý kraj a pro okolí Vsetína, Vizovic, Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm platilo nebezpečí extrémních srážek a povodňové ohrožení. Města na průběh reagovala a se zvedajícími se hladinami řek zvyšovala stupně povodňové aktivity. Během večera se ale začala situace uklidňovat a prohlášení jednotlivých povodňových komisí začínají být optimističtější.

Rožnově pod Radhoštěm vyhlásili včera v šest odpoledne stav ohrožení na základě dosažené výšky hladiny v Rožnovské Bečvě dvě stě padesát centimetrů v profilu u Bučinského mostu, což odpovídá třetímu stupni povodňové aktivity. „Ve 23:55 téhož dne stav hladiny vody na Rožnovské Bečvě poklesl na dvě stě dvanáct centimetrů, tedy hodnotu, která odpovídá druhému stupni povodňové aktivity, stavu pohotovosti,“ sdělil Radim Holiš, předseda povodňové komise města Rožnov pod Radhoštěm. Komise tak mohla s trochou úlevy odvolat stav ohrožení.

Podobný scénář se odehrál i na jiných tocích Vsetínska. Postupně se na třetí stupeň dostala Bečva v Jarcové, Senice, Bystřička, Hutinský potok a Lutoninka. Ačkoliv u většiny toků se voda večer krátce zmírnila, stihla napáchat značné škody. Právě v obci Ústí, kterou Senice protéká, se dostala do rodinných domů. Osm domů bylo zatopeno například i ve Valašské Polance.

I ve Valašských Kloboukách trval ve včerejších večerních hodinách druhý stav povodňové ochrany, tedy stav pohotovosti. „Nejvýrazněji se bleskové povodně projevily v lokalitě Starého města ve Valašských Kloboukách a v místních částech Mirošov a Smolina,“ sdělila tisková mluvčí města Lenka Zvonková. „Velká voda začala v průběhu odpoledne opadávat, nyní se připravují potřebná opatření ke zmírnění jejích následků.“

Druhý stupeň povodňové aktivity vyšel v platnost i ve Vsetíně. Tady voda opustila vodní koryta hned na několika místech a dobrovolníci i profesionálové z řad hasičů, městské policie a technických služeb měli plné ruce práce.

Jen za včerejší odpoledne přijali HZS Zlínského kraje na sto padesát hlášení o zatopených sklepech, ucpaných kanalizačních vpustích, dřevu a plastech plavoucích ve vodních tocích, které se zachytávaly u lávek a mostů. Sto třináct pocházelo z okresu Vsetín, třicet pět ze Zlína a dva z Kroměříže. „S následky prudkého deště bojovalo ve vzájemné spolupráci několik desítek dobrovolných i profesionálních hasičů,“ sdělil tiskový mluvčí hasičů Roman Žemlička. „Nebyly hlášeny žádné ztráty na životech, ani zranění osob.“

Jestli je voda opravdu trvale na ústupu, nebo jde jen o přechodný klid před bouří, ukáže průběh dnešního dne. Varování před extrémními srážkami v okrese platí od dnešní osmé hodiny ranní do šesté odpolední a to pro Vsetín, Valašské Meziříčí, Valašské Klobouky a Rožnov pod Radhoštěm. Od dnešního večera už by se ale mělo počasí umoudřit a srážky ustat.