Policista zachránil kroměřížského spáče. Nyní za své zásluhy získal prestižní ocenění

ZLÍNSKÝ KRAJ – Nadpraporčík Miroslav Slavík ze zlínského integrovaného operačního střediska dokázal svou duchapřítomností zachránit v loňském lednu život osmačtyřicetiletého muže z Kroměříže. Ve středu za své zásluhy převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana Zlatý záchranářský kříž, cenu, jejímž cílem je vyzdvihnout výjimečné či profesionálně zvládnuté zásahy policistů, hasičů, zdravotníků, vojáků, ale i laiků z řad veřejnosti. Krajské ředitelství policie Zlínského kraje tak může být po právu hrdé.

Nadpraporčík Slavík zachránil život muži, který si poblíž centra Kroměříže vlezl do kontejneru na papír, aby se ohřál. Zahrabal se pod vrstvu odpadu a popíjel alkohol, dokud neusnul. Když v sobotu dopoledne skončil obsah kontejneru v popelářském voze, jedinou nadějí vyděšeného nocležníka bylo zavolat si co nejrychleji pomoc. V úzkém prostoru dokázal sáhnout do kapsy pro mobil a vytočit linku 158. Vůz totiž začal zrovna lisovat.

Telefonické oznámení převzal právě nadporučík Slavík. „Oceněný policista dokázal situaci rychle vyhodnotit a za využití svých zkušeností, místní a osobní znalosti v krátkém časovém úseku zjistil název firmy, místo události a aktuální polohu popelářského vozu,“ vysvětlil tiskový mluvčí policie Petr Jaroš. „Poté vyrozuměl kompetentní osobu, prostřednictvím které bylo lisování papíru zastaveno.“ Díky jeho pohotové, profesionální reakci se celý incident odehrál bez ztráty na životě.