U vyšetřování škod za 260 milionů navrhli podat žalobu

BRNO – Kriminalisté z brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) koncem minulého týdne navrhli obžalovat 11 osob z trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zlegalizace výnosů z trestné činnosti.

Obvinění měli řídit skupinu dalších osob, která jménem nastrčených společností dovážela do ČR pohonné hmoty z Německa, inkasovali od státu DPH a prázdné společnosti pak převáděli na další nastrčené osoby, často cizí státní příslušníky. Celkem tak měli v roce 2012 škodu způsobit škodu ve výši 260 milionů korun. Původně byla věc prověřována jako množství samostatných trestných činů s nižší škodou a teprve postupem času bylo zjištěno, že jednotlivé trestné činy spolu souvisí.

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby kriminalisté předali 17. května státnímu zástupci v Olomouci – všech 11 obviněných osob je stíháno na svobodě, nicméně v případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.