Nejdřív kostní dřeň, pak ještě i bílé krvinky

Hradec Králové – Kostní dřeň a lymfocyty pro dvouleté nemocné dítě s leukemií v USA věnovala Aneta H. z královéhradeckého celního úřadu. Na rozdíl od „běžného“ darování krve je u kostní dřeně hledání vhodného dárce mnohem náročnější a jednotlivé národní registry (v tom českém je dárců kolem 86 tisíc) proto spolupracují napříč celým světem. Po odběru kostní dřeně, kdy jí v celkové anestézii bylo odběrovou jehlou odsáto z kosti potřebné množství dřeně s krevní příměsí, ji pak vzhledem k obnově nemoci u obdarovaného dítěte požádali o pomoc opětovně – opět neodmítla a letos v březnu darovala tentokrát bílé krvinky.

Aby mohl „její malý pacient“ přežít, museli mu lékaři jeho vlastní dřeň nejdříve rozpustit invazní chemoterapií. To už byl připraven na ruzyňském letišti speciální letoun, který dopravil čerstvě odebranou Anetinu kostní dřeň na místo, kde ji nemocnému podali do žíly podobně jako u běžné transfuze.

Za svou nezištnost si koncem dubna na galavečeru v pražském Obecním domě spolu s dalšími dvaatřiceti dárci převzala z rukou patrona dárcovského programu herce Ondřeje Vetchého ocenění Českého národního registru dárců krevní dřeně; ke gratulaci se připojili také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a římskokatolický duchovní, pomocný biskup pražský Václav Malý.