Biker Ondřej Cink dojel ve Vysočina Areně pátý, zvítězil cyklistický mimozemšťan Van der Poel

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – Nizozemec Mathieu van der Poel slaví svoji první výhru ve světovém poháru v závodě Cross-Country, třebaže dokázal za svůj 24 roky dlouhý život triumfovat už mnohokrát. Udolal legendu světového horské cyklistiky a šestinásobného vítěze závodu v Novém Městě na Moravě – Švýcara Nino Schurtera. Nejlepším z Čechů byl pátý Ondřej Cink.

Van der Poel vystrčil růžky hned v zaváděcím kole. Po něm se na čele podobně jako v závodě žen usadila na čele pětice borců. Schurter s van der Poelem, dva největší adepti na výhru, se dokázali brzo trhnout.
Skvělé publikum dokázalo ale vyhecovat Ondřeje Cinka k tomu, aby se na závodníky z „jiné galaxie“ dokázal dotáhnout. Jejich tempo však zvládl akceptovat pár minut, poté ho čekala náročná mise: uhájit svůj asi 20sekundový náskok před velmi silnou skupinou v obsazení Mathias Flückinger, Henrique Avancini, a Maxime Marotte. Poslední jmenovaný byl ze skupiny, která zhruba kolo před cílem dokázala dojet Cinka, vyobcován a boj o třetí místo se ho tak netýkal. Česká jednička tak musela jet velkou část závodu sama, v žádném úseku nemohla využít závětří soupeře. Podepsalo se to na závěru.

Zatímco van der Poel dotáhl jeden ze svých trháků na Schurtera do úspěšného konce, Cink se v posledním kole bronzového Flückingera, ani čtvrtého Avanciniho nedokázal udržet. Páté místo ho však katapultovalo na pódium před napěchovanou tribunu.

„Jejich podpora mi moc pomohla. Snažil jsem se jet na výhru, ale i s pátým místem jsem spokojený,” prohlásil nakonec český závodník.