Tatrování s novou unikátní Tatrou

ZBIROH/ROKYCANY – Zbiroh nemá jen známý zámek, ale i aktivní hasičský sbor. Na 9. ročník Zbirožského hasičského Tatrování, spojený s Dnem otevřených dveří Národní základny humanitární pomoci, přilákal přes 2500 návštěvníků. Víc než pět set z nich pak zvolilo ze 42 vozů, účastnících se finále soutěže MISS Tatra, jako vítězný vůz Tatru 815 z SDH Blatná.

Vítězný typ je ve vozovém parku Hasičského záchranného sboru ČR jak nováčkem, tak i unikátem. Je to cisternová zodolněná stříkačka s vojenskou kabinou odolávající balistickým a výbušným hrozbám podle armádních standardů.

V kategorii osobních vozů pak vyhrála Tatra 57 Michaela Hokera, který si odnesl i titul MISS Tatra nákladní s vozem Tatra 141. V kategorii MISS Tatra Junior si pomyslnou korunku odnesla Tatra 815 Terrno SDH Chodov a v seniorské kategorii vyhrála Tatra 148 SDH Stod.

Posádky Tater soutěžily již tradičně v dovednostním klání při výměně kola na Tatře 815, které váží plných 160 kg (pro srovnání – kolo běžného osobního automobilu váží cca 30 kg). Během boje o třetí místo pak vytvořili Petr Hrdlička a Václav Pilař z SDH Tuchořice nový rekord časem 4 minuty 11 vteřin 89 setin!

Účast slovenské soutěžní dvojice udělala z letošního klání mezinárodní mistrovství, jehož vítězi se s titulem mistrů ČR stali již potřetí za sebou František Sadílek a Michal Král z HZS Středočeského kraje. Druzí byli profesionální hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR Michal Herold a Jiří Šmejkal a třetí místo patřilo již zmíněným Petru Hrdličkovi a Václavu Pilařovi.