Divadlo ve vzduchu i na zemi! To bude Aviatická pouť v Pardubicích

PARDUBICE – První červnový víkend se na pardubickém letišti uskuteční již devětadvacátý ročník Aviatické pouti.

Program je koncipován jako velkoprostorové divadlo na zemi i ve vzduchu. Ztvárňuje scény z dějin aviatiky a slavné válečné scény. Účinkovat budou nejlepší piloti a slavná letadla. Vše bude doplněno pyrotechnickými efekty a spoustou pozemní techniky včetně komparsu v dobových kostýmech a uniformách. Pro nejmenší je připraven dětský den a nebude chybět akrobacie v podání mistrů světa. Jednou z hvězd bohatého letového programu se stane akrobat a vzdušný showman Martin Šonka.

Mezi vrcholy programu patří letecká akrobacie, sólová i skupinová. Třešničkou na dortu bude ukázka letecké akrobacie s vrtulníkem Bo 105CB. S běžnými typy akrobacii létat nelze a jen několik málo typů má speciální konstrukci rotorových hlav vrtulníků. Pilotáž vrtulníku je při akrobatických obratech velice náročná a zvládnout let vrtulníku s rotorem směřujícím k zemi dokáže jen velice málo pilotů na světě.

Bude na co se dívat nejen na obloze, ale i na zemi. Kluby vojenské historie vás rádi pozvou do svých kempů, podíváte se na nablýskané veterány i na nejmodernější auta různých značek. Na své si přijdou i milovníci letecké archeologie. Hasiči s vystavenou technikou budou také asi hodně vytíženi. Jejich vozy s vodou budou pro děti i pro dospělé opět skvělým osvěžením.

Letiště je otevřeno pro veřejnost 1. a 2. června od 8 do 20 hodin. Hlavní program probíhá od 12 do 17 hodin. Program je totožný po oba dny. Vstup se zvířaty je přísně zakázán.

Foto: Aviatická pouť