Ocenili hasiče za záchranu nemluvněte

VYŠKOV – Starosta města Slavkova u Brna Michal Boudný pozval na radnici hasiče, aby jim poděkoval za výborně zvládnutý zásah při požáru v dubnu tohoto roku. Na Velký pátek v 9 hodin byl ohlášen požár ve sklepě rodinného domu ve Slavkově u Brna na ulici Purkyňova. Na místo vyrazily jednotky profesionálních hasičů ze stanic Slavkov u Brna, Bučovice a Vyškov a s nimi jednotky dobrovolných hasičů ze Slavkova u Brna a Křenovic.

„Profesionální hasiči ze stanice Slavkov u Brna byli na místě jako první za dvě minuty od ohlášení události. Veliteli zásahu bylo hned jasné, že se nejedná o běžný zásah. Ze sklepa rodinného domu se valil hustý kouř a v okně druhého nadzemního podlaží volaly o pomoc dvě dospělé osoby, které měly v náručí nemluvně. Velitel zásahu se rozhodl vyslat dva příslušníky hasit požár do sklepa a společně s dalším příslušníkem přistavili nastavovací žebřík k oknu. Velitel zásahu po něm vylezl k osobám, které již ohrožoval toxický kouř. Jelikož únikovou cestu po schodišti již nebylo možné použít z důvodu silného zakouření a tepla, musel zvolit složitější záchranu osob sestupem po žebříku. V tu chvíli na místo dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů, jejímž členům velitel zachraňované osoby na žebřík předával a ti zajistili jejich bezpečný sestup,“ popsal zásah za ÚO Vyškov Václav Kovář.

Zachráněné osoby, včetně nemluvněte, byly předány záchranářům k dalšímu ošetření a transportu do nemocnice. Po příjezdu dalších jednotek se podařilo dostat požár pod kontrolu a následně zlikvidovat. Vyšetřovatel odhadl škodu na 250 tisíc korun.

Starosta Slavkova na neformálním setkání poděkoval za záchranu lidských životů a ocenil provedení zásahu dobrovolných a profesionálních hasičů.