Povedený manželský pár vylákal od známých milion

ŠUMPERSKO – Desítky svých známých a přátel obelhali manželé ze Šumperska. Vymýšleli si různé příběhy dojemné i méně pravděpodobné a podváděli i úvěrové společnosti. Dvojice se nyní bude zodpovídat před zákonem.

Šumperští kriminalisté zahájili trestní stíhání 58letého muže a jeho o čtyři roky mladší manželky. Oba viní ze spáchání trestného činu podvodu a úvěrového podvodu. „Obviněný muž od srpna 2017 do června 2018 v celkem čtyřiceti případech řešil finanční situaci půjčkami peněz od svých známých, sousedů, ale také od různých společností poskytujících zprostředkování půjček,“ popsala šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

K vylákání peněz používal různé příběhy. Například se vymlouval na problémy související s druhotnou platební neschopností, potřebu pomoci známému, kterému se v zahraničí porouchalo vozidlo nebo na blokaci účtu exekutorem z důvodu nezaplacení pokut za naměřenou rychlost a potřebu úhrady materiálu, aby mohl dále vykonávat svoji práci.

„Musel si být vzhledem ke své stávající finanční situaci vědom toho, že nebude schopen ve sjednaném čase poškozeným peníze vrátit. Za uvedené období měl od poškozených osob a společností vylákat částku převyšující jeden milion korun,“ sdělila mluvčí.

Ani jeho manželka nezůstávala pozadu a půjčovala si, kde to šlo. Policie nyní prověřuje deset případů, kde vynalézavě vylákala peníze sama. Řadu poškozených obelhávali s partnerem společně. Žena si troufla i na uzavření smlouvy o revolvingovém úvěru na 55 tisíc korun. V žádosti o poskytnutí úvěru záměrně neuvedla své předchozí finanční závazky.

„Ženě hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody. Jejímu manželovi, s ohledem na výši způsobené škody, hrozí až osm let za mřížemi,“ uzavřela mluvčí.