Filmaři mají zelenou! Podpora přitáhne štáby do kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Dotační program v hodnotě deseti milionů korun má v kraji podpořit vznik hraných, dokumentárních a animovaných filmů. Návrh, který již schválili krajští radní, je nyní v rukou zastupitelů a pokud projde, bude vyhlášen v druhé polovině června. Příjem žádostí pak proběhne od července do srpna.

„Chceme tím přispět k vytvoření optimálních podmínek pro zachování a především další rozvoj filmového průmyslu v našem kraji, který zde má dlouholetou tradici,“ prohlásil radní Zlínského kraje Miroslav Kašný. „Filmování přináší Zlínskému kraji řadu výhod. Produkční týmy využívají při natáčení služby a dodávky zdejších firem, nabízejí pracovní příležitosti místním filmařům, technikům, hercům i studentům. Zapomenout nelze ani na významný marketingový efekt spočívající v propagaci kraje a zviditelnění zdejších lokací z hlediska cestovního ruchu.“

Dotace v rozmezí od padesáti tisíc do dvou milionů korun bude možno využít nejen na samotné natáčení, ale i na přípravné a postprodukční práce. Poprvé byl program na podporu audiovizuální tvorby vyhlášen před dvěma lety a kraj obdržel dvaadvacet žádostí. Příspěvek nakonec pomohl se vznikem šesti celovečerních filmů, z nichž některé již měli diváci možnost zhlédnout.