Řidiči, znáte dopravní značku Kiss and Ride? Pozor, abyste nedostali pokutu za parkování!

BRNO – Brněnští strážníci rozdají kolem sedmi pokut denně na parkovacích místech Kiss and Ride. Mnoho lidí bohužel značce nerozumí a na místě zaparkuje na delší dobu. Tato místa ale umožňují zastavení jen pro výstup či nástup, řidič se nesmí vzdálit od auta. Využívají se hlavně u škol nebo přestupních uzlů.

V Brně je to asi osm desítek K+R míst na jednadvaceti plochách, například v blízkosti škol na Bakalově nábřeží, v Cacovické, Sirotkově nebo Zemědělské ulici. V příštích letech vzniknou další, třeba v ulici Žižkova u Základní školy Úvoz. Mezi místa s nejčastějšími přestupky patří ulice Polní, Botanická, Cacovická a Mendlovo náměstí. „Například v případě ulice Polní a Mendlova náměstí se vybere nejvíce pokut, protože v blízkosti stání u škol jsou i nemocnice. Tato místa pak nezřídka využívají pacienti, bohužel ale pro dlouhodobé parkování,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Místa s parkovacím kotoučem jsou určena pro stání na dobu vymezenou na cedulce pod značkou. Čas příjezdu řidič vyznačí na parkovacím kotouči a umístí ho za čelní sklo. Využívají se hlavně u školek či zdravotních středisek. V Brně je asi stovka míst na sedmadvaceti plochách, další vzniknou třeba ve Vranovské či Střední ulici. „Parkování K+R se u škol osvědčilo, plánujeme tedy jeho rozšíření. Místa s parkovacím kotoučem chceme přidávat u dalších školek, protože tam musí jít rodič s dítětem, předat ho a vrátit se. Na to pět minut většinou nestačí,“ uvedl náměstek primátorky pro školství Petr Hladík.