Senioři v Břeclavi budou mít „vítr ve vlasech“

BŘECLAV – Břeclav chce podpořit svoji pověst města zaslíbeného cyklistům. Tamní radnice má v plánu pořídit tak zvanou senior cyklorikšu. Pokud vše půjde, jak má, mohla by rikša s asistenčním elektro pohonem sloužit důchodcům už příští rok na jaře. „Projekt rikši, která umožní některým méně pohyblivým seniorům výlety do blízkého okolí, není náš. Převzali jsme jej od jiných měst. V České republice funguje něco podobného například v Kadani nebo v Otrokovicích. Populární jsou potom rikši hlavně v severských zemích,“ vysvětlil břeclavský místostarosta Jakub Matuška.

Zakladatelem projektu Cykloterapie v Česku je sedmdesátiletý Oldřich Čepelka. Cykloterapie je dobrovolná neplacená služba pro lidi, kteří mají problém s pohybem, kterým zdravotní stav nedovoluje běžně se pohybovat, a kteří se většinou jen šourají po bytě nebo vyjdou na chvíli před dům. Jsou jich u nás desetitisíce. Mnoho z nich je v domovech pro seniory a mnozí se cítí opuštěně, protože jim nikdo nevěnuje svůj čas. Cyklorikši jsou určeny i pro nemocné děti či tělesně postižené. V České republice jsou dva miliony lidí starší šedesáti let, takže narůstá počet těch, kteří by si zasloužili, aby měli vítr ve vlasech. Pilotem může být kdokoliv, třeba i někdo z rodiny. Existují dvě zásady – bezpečnost a jezdit zadarmo.

Město připravuje pod hlavičkou projektu s názvem „Senior jede“ řadu dalších podobných novinek. Zpočátku by rikša měla sloužit především klientům břeclavského domova důchodců. „O tom, kdo by služby využíval, zatím ještě přemýšlíme. Momentálně řešíme pojistky a hledáme možnosti, jak vlastně rikšu zaplatit, jestli třeba využít i dotačních programů. Cena rikši s elektropohonem se totiž pohybuje od sto do sto padesáti tisíc korun,“ prozradil Matuška.