V Pardubicích vyroste nový domov pro seniory

PARDUBICE – Výstavba nového domova pro seniory by pomohla vyřešit narůstající problémy s kapacitou stávajících zařízení. Z šesti posuzovaných lokalit se na základě podrobných analýz vedení města shodlo, že nejlepší variantou pro umístění nového objektu je areál veterinární kliniky ve Štrossově ulici.

V rozpočtu města je již pokryta položka půl milionu korun určených na náklady spojené s návrhem stavby, na němž se začne brzy pracovat. Nový domov pro seniory by měl navýšit kapacitu stávajících pobytových zařízení U Kostelíčka a na Dubině až o 150 lůžek. V rámci návrhu stavby zde bude řešeno podzemní i nadzemní parkování a také klidové plochy se zelení, kterých je například v DpS U Kostelíčka nedostatek.

„Rozhodujícími faktory pro výběr lokality je kromě blízkosti nemocnice i ekonomická výhodnost, plynoucí ze sdílení podpůrných technických provozů. Pro nový domov využijeme nově rekonstruovaný stravovací provoz v Domově pro seniory U Kostelíčka, který již počítal se zajištěním stravy i pro další kapacity, rovněž budeme sdílet prádelenský provoz,“ dodává ředitel Sociálních služeb města Pardubic Petr Krejčí. 

Sociální služby města Pardubic, které provozují jak DpS U Kostelíčka, tak DpS na Dubině, přitom za poslední dva roky zaznamenávají značný nárůst žádostí. Na konci října 2018 služby evidovaly 862 žádostí, z nichž 300 splňovalo podmínky pro přijetí s tím, že ročně se v domovech uvolní okolo 150 míst. Meziročně tak počet žádostí stoupl o 30 procent. „Vzhledem k demografickému vývoji musíme jako zřizovatel predikovat vývoj potřeb stárnoucí populace města a připravovat se na něj. Víme, že rozvoj počtu lůžek v pobytových službách bude nezbytný i v následujících letech. Jako vhodné místo pro případný další domov pro seniory v dlouhodobějším horizontu vytipovala odborná pracovní skupina areál bývalých kasáren T.G.M,“ dodává primátor Martin Charvát.