VIDEO: Noční obloha v minulém týdnu přinesla nevšední úkaz

ČR/JIŽNÍ ČECHY – Všimli jste si v minulém týdnu pomalu se pohybujícího řetízku slabších „hvězd“ po obloze? Patrně vás mohlo napadnout, že na Zemi přistává kosmická loď UFO. Nebylo tomu tak. Zjistili jsme, o jaký úkaz se jednalo a navíc pro vás máme videozáznam Jana Mánka z ondřejovské hvězdárny.

Astronomický ústav Akademie věd České republiky o uplynulém víkendu přijal mnoho hlášení veřejnosti o pozorování dosud nevídaného jevu na obloze – letu mnoha „teček“ za sebou. Podle vyjádření Astronomického ústavu svědci popisovali vlečku asi 40 družic zhruba 10° dlouhou a pak dalších asi 20 družic už s většími rozestupy.

„Jednalo se o skupinu šedesáti satelitů Starlink od SpaceX Elona Muska, určených pro internetovou síť a vypuštěnou před pár dny během jediného startu Falconu 9. Satelity se od sebe postupně vzdalují, míří na cílové dráhy pomocí iontových motorů,“ stojí ve zprávě Astronomického ústavu.

„Podívaná je to pěkná, ale při představě, že ve finále se bude jednat o 12 000 družic, je celkem jisté, že začala éra konce pohledu na přirozenou oblohu,“ dodávají astronomové.