Využijte Muzejní a galerijní noc k návštěvě jihlavského podzemí i zajímavých výstav

JIHLAVA – Muzeum Vysočiny Jihlava společně s Oblastní galerií Vysočiny v Jihlavě a tamějším magistrátem chystá program k XV. ročníku Festivalu muzejních nocí, který si budete moci užít už v pátek 7. června. Těšit se můžete na výstavu kaktusů, nahlédnete do historie Jihlavského havířského průvodu, do světa středověkých her a vystoupí i Divadlo Emillion.

V prostoru malého dvorku jihlavského muzea na vás bude čekat výstava kaktusů a sukulentů. Případné pěstitelské dotazy zodpovědí členové Klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů Jihlava.
V 16.00 hodin bude slavnostní vernisáží zahájena dlouhodobá výstava prezentující dětské havířské kroje a nejnovější archeologické nálezy v Kraji Vysočina – Jihlavský havířský průvod aneb archeologické muzejní havíření v prostorách muzejní půdy. S představením nejen pro děti Mistr Kat aneb humorně o věcech neveselých a bolestivých vystoupí Divadlo Emillion z Ústí.

V 18.00 začne komentovaná prohlídka muzeem Ze sklepa až na půdu zaměřená na historii hornictví na Jihlavsku. Prohlídku povede archeolog David Zimola.
„Od 19.30 vám interaktivní výstava odhalí, jak naši předci ve středověku trávili svůj volný čas. Nahlédnete do Světa středověkých her s kurátorem výstavy Alešem Hochem. Stálé expozice muzea budou pro vás přístupné do 21.00 hodin,“ zve Dana Oberreiterová z Muzea Vysočiny Jihlava.

Milovníky středověké hudby jistě potěší vystoupení hudebního tria Zanyka, které se věnuje hudbě gotiky a rané renesance. Zazní písně plné dávných příběhů vyprávěné prastarými jazyky. Večer v muzeu zakončíme v Malovaném sále autorským čtením zoologa Pavla Bezděčky.

I letos se na této akci podílí Magistrát města Jihlavy – díky této spolupráci můžete zavítat do Domu Gustava Mahlera, do Jihlavského podzemí nebo na bránu Matky Boží. Pokud bude příznivé počasí a až se setmí, bude možné se členy České astronomické společnosti z Vysočiny na úplný závěr pozorovat noční oblohu.

Vstup do jihlavského muzea a do ostatních objektů spolupracujících na této akci je zdarma!