Co je vlastně sůl a proč ji nevyškrtnout ze svého jídelníčku?

Už vás někdy napadlo zamyslet se nad tím, co je vlastně ona bílá pochutina, bez které by nám většina jídla vůbec nechutnala?

Sůl se těží v podobě nerostu halitu neboli soli kamenné, která je bezbarvá nebo bílá, průhledná a skelně lesklá. Kuchyňská sůl pak není nic jiného než chemická sloučenina označovaná jako NaCl (chlorid sodný), jež je tvořen sodíkem (Na) a převažujícím chloridem (Cl).

Silná dvojka – sodík a chlor

Sodík je nezbytný zejména pro správné fungování nervové soustavy a svalů, dále reguluje krevní tlak a hydrataci. Z těla se vylučuje potem a močí. Jeho nedostatek může vést např. ke křečím a slabosti, v závažných případech k nebezpečnému poklesu krevního tlaku či dokonce k celkové dezorientaci. Proto při náročných sportovních nebo jiných fyzických výkonech, kdy dochází k dlouhodobému výraznému pocení (např. půlmaraton), je vhodné sodík doplňovat. Velmi často ho obsahují právě nápoje pro sportovce.

Druhým prvkem obsaženým v soli je chlor. Podobně jako sodík je důležitý pro správné zásobování buněk tekutinami. Chlor hraje také významnou roli v trávení, protože je součástí kyseliny chlorovodíkové, kterou obsahují žaludeční šťávy. Dlouhodobý průjem nebo zvracení mohou způsobit jeho nedostatek, což se může projevit problémy s trávením nebo svalovou slabostí.

Solí lze i zabít

Nedostatek chloru a sodíku může způsobit závažné problémy. Na druhou stranu přílišná konzumace soli může být velmi škodlivá. Odborníci doporučují přibližně 5 g soli na den pro dospělého zdravého člověka. Dlouhodobě zvýšený příjem soli vede často ke zvýšení krevního tlaku, zatěžování srdce, zadržování vody v těle, přetěžování ledvin a jiným závažným zdravotním problémům. Solí lze dokonce i zabít. Za smrtelnou dávku je označováno přibližně množství od  160 g soli (přes 30 malých lžiček soli). Otravy se ovšem nebojte. Sůl bezpečně rozeznáte chutí a navíc  její vysoké dávky vyvolávají zvracení, takže se ani v minulosti nestala oblíbeným nástrojem travičů.