Už vás někdy napadlo zamyslet se nad tím, co je vlastně ona bílá pochutina, bez které by nám většina jídla vůbec nechutnala?
Sůl se těží v podobě nerostu halitu neboli soli kamenné, která je bezbarvá nebo bílá, průhledná a skelně lesklá. Kuchyňská sůl pak není nic jiného než chemická sloučenina označovaná jako NaCl (chlorid sodný), jež je tvořen sodíkem (Na) a převažujícím chloridem (Cl).
Silná dvojka – sodík a chlor
Sodík je nezbytný zejména pro správné fungování nervové soustavy a svalů, dále reguluje krevní tlak a hydrataci. Z těla se vylučuje potem a močí. Jeho nedostatek může vést např. ke křečím a slabosti, v závažných případech k nebezpečnému poklesu krevního tlaku či dokonce k celkové dezorientaci. Proto při náročných sportovních nebo jiných fyzických výkonech, kdy dochází k dlouhodobému výraznému pocení (např. půlmaraton), je vhodné sodík doplňovat. Velmi často ho obsahují právě nápoje pro sportovce.
Druhým prvkem obsaženým v soli je chlor. Podobně jako sodík je důležitý pro správné zásobování buněk tekutinami. Chlor hraje také významnou roli v trávení, protože je součástí kyseliny chlorovodíkové, kterou obsahují žaludeční šťávy. Dlouhodobý průjem nebo zvracení mohou způsobit jeho nedostatek, což se může projevit problémy s trávením nebo svalovou slabostí.
Solí lze i zabít
Nedostatek chloru a sodíku může způsobit závažné problémy. Na druhou stranu přílišná konzumace soli může být velmi škodlivá. Odborníci doporučují přibližně 5 g soli na den pro dospělého zdravého člověka. Dlouhodobě zvýšený příjem soli vede často ke zvýšení krevního tlaku, zatěžování srdce, zadržování vody v těle, přetěžování ledvin a jiným závažným zdravotním problémům. Solí lze dokonce i zabít. Za smrtelnou dávku je označováno přibližně množství od 160 g soli (přes 30 malých lžiček soli). Otravy se ovšem nebojte. Sůl bezpečně rozeznáte chutí a navíc její vysoké dávky vyvolávají zvracení, takže se ani v minulosti nestala oblíbeným nástrojem travičů.