Na Plzeň dopadaly stovky tun ničivých bomb

PLZEŇ – Včerejší nález letecké pumy vnesl nečekané drama do všedního dne obyvatel plzeňských Skvrňan, kteří byli nuceni opustit své domovy a přesunuli se do narychlo zřízeného evakuačního centra, aby tam přečkali, dokud bomba nebude zlikvidována.

Vše nakonec díky profesionální práci pyrotechniků dobře dopadlo, bomba byla deaktivována a lidé se vrátili do svých příbytků. Může se však podobný případ ještě někdy zopakovat, nebo včerejší událost byla jen dílem náhody?

Plzeň byla v období druhé světové války nejvíce bombardovaným místem na území Protektorátu. Velkých masivních náletů zde bylo nejméně deset. Hlavním cílem byla Škodovka, tedy zbrojovka, zásobující německou armádu. Nálety však také směřovaly na bývalé letiště na Borech a na hlavní a seřaďovací nádraží. Oblast Skvrňan, kde se dnes našla daná munice, byla například silně poškozena v dubnu 1945.

Zdroj: Policie ČR
Nalezená letecká puma

Spojenci využívali malé zápalné i velké 500 liberní tříštivé pumy. Největší nálety byly v Plzni provedeny v dubnu 1945, konkrétně ze 16. na 17. dubna, kdy Britové bombardovali hlavní a seřaďovací nádraží. Poslední velký útok z oblohy přišel brzy ráno 25. dubna 1945. Z Velké Británie odstartovalo na Plzeň 307 amerických bombardérů B-17.

Těžký železný déšť začal na město dopadat dopoledne. Během necelé hodiny letci svrhli přes 500 tun ničivých bomb. Zasažená Škodovka byla v jednom plameni, který hořel celých deset dnů. Tři čtvrtiny průmyslového komplexu skončily v troskách. Drtivý nálet si celkem vyžádal 76 obětí. Přímo ve Škodovce jich bylo zabito šest. Zbytek životů vyhasl v Plzni a blízkém okolí, protože spousty bomb nedopadly na zamýšlený cíl.

Tato fakta dávají nepřímou odpověď na úvodní otázku. Tu nakonec stvrzují i plzeňští památkáři. Dle jejich slov včerejší nález nebyl až tak výjimečný.