Žáci mají moderní dílny a nový náklaďák

PROSTĚJOV – Jsou vyučení absolventi v reálné praxi spíše na obtíž? Neumí obsluhovat moderní stroje, znají jen stará auta a nedokáží opravit ta nová? To chce změnit prostějovská „Švehlovka“. Získala finance na nové vybavení a hodlá na trh práce posílat odborně vybavené řemeslníky a opraváře.

Budoucí instalatéři a autoelektrikáři se budou učit na nových strojích v moderně vybavených dílnách, které se blíží reálnému provozu ve firmách. Na nové vybavení dílen získala škola dotaci Evropské unie a přispěl i Olomoucký kraj. Projekt modernizace výukových prostor i vozového parku přišel na více než sedm a půl milionu korun.

Nová učebna odborného výcviku bude využívána také k výuce CNC obrábění. „Vždycky jsme se snažili, aby se naši žáci učili v co nejreálnějších podmínkách a nebyli potom v praxi zaskočení. Stav, v jakém dílny odborného výcviku byly, ale mnohdy vyučování spíš ještě ztěžoval, než ulehčoval,“ přiblížil dřívější situaci ředitel Švehlovy střední školy polytechnické Radomil Poles.

„Nemá smysl dělat praxi na strojích a autech, která už na silnicích ani nevidíme. Jsem rád, že si kluci osahají moderní techniku a po dokončení školy budou pro trh práce přínosem, nikoli břemenem,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Při práci s novým nákladním automobilem získají žáci vzdělání, které jim umožní kvalifikovaný výkon při diagnostikování poruch, údržbě a opravách aut. „Nově pořízený náklaďák navíc poslouží k tomu, aby žáci měli možnost získat řidičské oprávnění skupin C a C + E,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

Švehlovu střední školu polytechnickou navštěvuje téměř čtyři sta žáků. Kromě automobilních a stavebních nabízí škola i potravinářské obory vzdělávání.