Mladík si díky facebooku přišel na slušný obnos peněz

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Facebookový profil je pro mnoho z nás prostředek pro komunikaci s lidmi a sdílení našich zážitků. Mladík z krajského města si však jeho prostřednictvím přišel na celkem slušný obnos peněz. Případ nyní vyšetřují kriminalisté ze sekce kyberkriminality.

Jednadvacetiletý mladík z Českých Budějovic v roce 2017 vytvořil a zpřístupnil na internetu takzvanou phishingovou stránku. Jednalo se o stránku, která věrohodně napodobovala facebookové přihlašovací rozhraní.

„Poškození, kteří se na stránku dostali, pak nevědomky zadávali své přihlašovací údaje pro svůj registrovaný facebookový profil a tyto chráněná data vyšetřovaný mladík získával. Na facebookové účty poškozených osob se pak sám po zadání těchto získaných údajů přihlašoval a jejich prostřednictvím ´lajkoval´ své vlastní facebookové skupiny, které sloužily různým inzerentům pro umístění reklamy,“ popsal případ policejní mluvčí Jiří Matzner.

Z těchto uměle „lajkovaných“ reklamních stránek pak získával finanční prostředky. „Vše samozřejmě bez vědomí jednotlivých osob, jejichž profily si takto pirátsky zpřístupnil,“ dodal policejní mluvčí. Za tento protiprávní čin mu hrozí až čtyři roky odnětí svobody.