Soukromé zámky v rukou našich celebrit. Které je možné navštívit, a které ne?

Začala doba výletů a zájem o naše památky, zejména hrady a zámky stoupá. Kteří umělci a politici otvírají brány svých panství veřejnosti?

Barokní zámek Osečany

V dominantní poloze nad údolím potoka zvaný Mastník se nachází trojkřídlý, dvoupatrový barokní zámek Osečany, ukončený sedlovou střechou s menší plechovou věžičkou. V roce 1998 byl prohlášen za nemovitou kulturní památku. Spolu se sedmihektarovým parkem ho koupil za 12 milionů herec a bývalý politik Matěj Stropnický s partnerem Danem Krejčíkem a nyní ho rekonstruuje. Jak přestavba pod dozorem památkářů pokračuje, můžete spatřit na vlastní oči. Už od března tu začali po zámku provádět návštěvníky – vždy v neděli dopoledne v deset a jedenáct hodin, odpoledne pak ve dvě a ve tři. Vstupné je dobrovolné.

Skrýšov u Svatého Jana

Dvakrát do roka mohou  při jazzových koncertech návštěvníci nahlédnout i do areálu barokního zámku Skrýšov u Svatého Jana nedaleko Sedlčan.  Než ho zakoupil herec Karel Roden sloužil Národnímu muzeu v Praze jako depozitář. Nyní se ho jako památkový objekt snaží s pomocí ministerstva kultury zrenovovat. K zámku Skrýšov patří velký dvůr, stáje a okolní pozemky, ideální pro Rodenův chov koní a skotu. V prostorách místní jízdárny pořádá už proslulé jazzové večery. Nejbližší už 14. jazzový večer proběhne už zítra 1. června od 19 hodin.  Vstupenky jsou sice vyprodané, ale stává se, že je lidé vracejí  v den akce, více zjistíte v předprodeji, kde si můžete případně nastavit „hlídacího psa“, který vás upozorní na další konání akce a předprodej lístků. Někdy lidé nabízejí uvolněné vstupenky také na facebooku události  Pro přiblížení atmosféry jazzového koncertu u Rodena poslouží například toto video.

K zámku Skrýšov patří velký dvůr, stáje a okolní pozemky, ideální pro chov koní a skotu. Foto: karelroden.cz

Zámek Bečváry

Pro veřejnost zatím nepřístupný zůstává zámek Bečváry na Kutnohorsku, zapsaný jako památka UNESCO. Odborníky je považován za nejkrásnější zámek v Čechách z období pozdního baroka. Nemovitost si v roce 2000 pořídil se svým otcem muzikant Robert Kodym. Objekt zakoupil ve značně dezolátním stavu za pět milionů korun.  Společně s otcem se mu už podařilo bývalé panské sídlo opravit. Vlastní budova zámku je čtyřkřídlé, z větší části jednopatrové stavení. V přízemí je celkem 13 místností, kaple a 5 malých místností – zázemí a příslušenství.  V prvním patře zámku 13 pokojů včetně sálu a oratoře kaple. Zámek nyní funguje jako hudební království s nahrávacím studiem, zkušebnou, různými skladišti, údržbářskou dílnou a hostinskými pokoji pro muzikanty. Kodymova tříčlenná rodina obývá tři pokoje a kuchyňský kout. Zámek Bečváry se objevil také ve filmu Zapomenuté světlo. Pohled na jeho jižní křídlo se naskytne z aut projíždějících ve směru od Prahy nebo od Kutné Hory. Blíže si ho můžete prohlédnout ve videogalerii.

Zámek Bečváry se objevil také ve filmu Zapomenuté světlo. Foto: wiki