To bude jízda! Na Borská pole pojedou tramvaje už před Vánoci

PLZEŇ – Komplikované a nepohodlné přestupování při cestách z centra k Západočeské univerzitě, nárazové přetížení autobusů a tlačenice v nich. To jsou pádné důvody, proč se město pustilo do realizace tramvajové tratě, která nám umožní poklidnou cestu až na Borská pole.

Tato lokalita prodělala za posledních dvacet let obrovský rozvoj. Nachází se tam průmyslová zóna s více než desetitisíci pracovních míst, obchodní centra, administrativní domy, bytové domy a univerzita. Území bylo do roku 2011 obsluhováno pouze autobusy, poté přibyla jedna linka trolejbusu.

Nejvíce cestujících čeká na zastávkách poblíž křižovatky ulic Klatovská, Kaplířova a U Borského parku. Jejich cestování komplikuje přestup mezi tramvajovou a autobusovou linkou, kde musí navíc přecházet přes frekventovanou silnici I/27. Počet pasažérů přepravených na Borská pole v pracovní den v čase od 5:00 do 21:00 hodin v jednom směru je zhruba 6 300 osob.

Většina cestujících je navíc nucena kombinovat několik spojů a dopravních prostředků. Po vybudování tratě už nebudou muset lidé přestupovat při cestách z centra k Západočeské univerzitě a odpadnou otravné jízdy v přecpaných autobusech.