Už žádné procházky se lvy, ani drezury slonů. Podle novely dojde i na množírny!

Stále více lidí chová (kdoví proč) exotické šelmy, provozuje mazlící koutky nebo kontaktní ZOO. Ani drezura z cirkusů nevymizela. Nejednou si majitel vyšlápnul na procházku po obci se lvem, nebo mu utekla puma. Ze zvěřince ve Zvoli u Prahy v minulém roce dokonce dvakrát. Přestože se oba incidenty obešly bez zranění, místním došla trpělivost a zdejší mini zoo končí. Jenže to trvalo celou věčnost.

Pomůže novela zákona proti týrání zvířat

V Česku dosud neexistovaly žádné předpisy ani normy, které by nařizovaly, jak bezpečně chovat šelmy, dodnes neexistují ani přesná pravidla, jak nebezpečná zvířata zajistit. Stavební zákon to neřeší, a je to pouze věcí veterinární správy. Vláda tento týden schválila důležitou novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zpřísňuje pravidla pro jejich chovy i vystupování zvířat v cirkusech. Už od roku 2004 se nesmí drezírovat nově narození primáti, ploutvonožci, někteří kytovci, nosorožci, hroši a žirafy. Nově bude zcela zakázána drezura nově narozených slonů a delfínů.

Konečně bič na množírny!

Novela zákona zakazuje mazlící koutky, zavádí licence pro veřejná vystoupení a usnadňuje obcím možnost odebrání a hrazení péče za týraná zvířata. V zájmových chovech již nebude možné rozmnožovat některé šelmy a lidoopy, zakázané bude také venčení velkých šelem na veřejnosti. Zakázány budou také nechvalně známé množírny. Nyní budou mít inspektoři veterinární správy oporu v zákoně, která jim pomůže zasáhnout proti množírnám a lidem, kteří je provozují. Pokuta za takové protiprávní jednání bude dosahovat až půl milionu korun.

Podle údajů veterinární správy žije aktuálně v Česku mimo klasické zoologické zahrady 250 velkých kočkovitých šelem, tedy více než v samotných zahradách. Podle nové legislativy, které by měla platit od příštího roku, by se měly dostat pod kontrolu.

 

Snad si čivavy oddechnou. Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání zpřísní pravidla pro jejich chovy. Foto: Policie ČR