Venušiny misky – do roka otěhotníte!

Smolný vrch leží v zapadlém javornickém výběžku ve Slezsku a není obecnou veřejností až tolik známý. Ale neprávem, jedná se o krásný příklad ostrovní hory a malebnou a tajuplnou část naší země.

Venušiny misky

Tuto krajinu tvoří málo porušená žula, a celý vrch je porostlý jehličnatými lesy. Žulové balvany a skalky vytvářejí půvabné skalní městečko – ideální pro duši romantika. Zvláště jsou zde vyhlášené skalní mísy, chráněné jako národní přírodní památka s názvem Venušiny misky. Mají kruhový či oválný tvar a průměr i přes metr. Lidé je dlouho považovali za obětní mísy, ale jak tomu bylo doopravdy, není jasné.

Každopádně by se tak krásné místo sotva mohlo obejít bez nějakého tajemství. Je jich sice více, ale nejznámější je záhada pohádkových bytostí, které prý tuto oblast obývají. Jde o malinkatý nárůdek, rozhodně menší než třeba hobiti, spíš jako trpaslíci, a ti si zde žijí svým poklidným životem. Ve starých německých pověstech se jim říká Venušin lid.

Má jít o stvoření dobrá, laskavá a přívětivá. V jasných měsíčních nocích se prý ve skalních mísách koupou. Ovšem, jak již bylo řečeno, žijí zde normálním životem, takže se tu vaří a pere a co dalšího je potřeba. Říká se, že když nějaké dítě zabloudí ve zdejších skalách, pomohou mu najít cestu ven. Je tu však jeden problém – nikdy je nikdo neviděl – vlastní totiž čepičku neviditelnosti.

Příhodné místo ke koupání

Ovšem Venušiny misky mají i bez človíčků magickou moc – podle místních pověstí žena, která si sedne do některé z misek, se nejenže do roka vdá, ale i přijde do jiného stavu. Osvěžení v těchto skalních prohlubních je lákavé, takže ani tak nezáleží na tom, kolikrát se tato předpověď vyplnila. I dále se vypráví ledacos.

Zajímavý je ovšem příběh, který může být pravdivý, i když se odehrál již velmi dávno. Tenkrát se prý do misek chodila koupat místní dívka Vendulka. Vendulka se cachtala ve vodě ráda, takže ani netušila, že ji někdo sleduje. Byl to sedlák, který ji zde náhodou spatřil a měl dojem, že vidí krásnou Venuši.

Následně se sem sedlák vracel a Vendulku vyhlížel – zda však skutečně do roka přišla do jiného stavu, to se již neví…

Zmínit se ještě můžeme o lomech Černé vody – zde je krajina, která připomíná scény z westernů. Zatopené žulové lomy lákají ke koupání a v terénu je dobře viditelná železniční vlečka, která byla postavena právě k lomům.