Rysí samec se vrátil z toulek zpět na Šumavu

PLZEŇSKÝ KRAJ – Naše jediná divoce žijící kočkovitá šelma, rys ostrovid, vede většinou samotářský život. Výjimku dělá jen v období, kdy hledá partnera, podobně, jako mladý rys, který dostal jméno Fabián.

Rysí kotě tráví první rok života s matkou, poté se musí osamostatnit a vyhledat si vlastní životní prostor. Někdy jej nalezne blízko svého rodiště, jindy musí dlouho hledat a nachodit stovky kilometrů. Mladého rysa na podzim roku 2018 zachytila fotopast v chráněné krajinné oblasti Brdy, ale již na konci roku se vrátil zpátky na Šumavu a tady trávil celou dobu říje. Potvrdilo to porovnání snímků z fotopastí, na kterých je tento jedinec zachycen. Každý rys má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci.

Zjistilo se, že se jedná o samce, a tak dostal jméno po patronovi Brd – Fabián. Z jeho cesty tam a zase zpátky je patrné, že krajina jihozápadních Čech zatím stále ještě umožňuje přirozený a svobodný pohyb těchto vzácných šelem.

Existuje naděje, že do Brd ze Šumavy, která je hlavním rysím útočištěm, postupně zavítají další rysové a najdou si i zde svůj nový domov. Často se jejich kořistí stávají nemocní jedinci a jsou tedy pro les užiteční.

npsumava