České základní umělecké školy jsou výjimečné

PLZEŇ – O unikátnosti českých základních uměleckých škol v rámci Evropy je přesvědčená proslulá operní pěvkyně Magdalena Kožená, která 31. května zavítala do Plzně u příležitosti zahájení festivalu ZUŠ Open, jehož je patronkou.

Cílem projektu ZUŠ Open je zviditelnění systému základních uměleckých škol jako moderního způsobu vzdělávání. Do letošního třetího ročníku se jich zapojilo 420 z celé České republiky. „Existence základních uměleckých škol v České republice je v evropském měřítku naprosto unikátní záležitost svou rozšířeností a dostupností. Děti se v nich mohou učit čtyřem oborům – hudbě, tanci, výtvarné výchově a divadlu. I když většina z nich se v dospělosti nebude věnovat umění profesionálně, dostávají návštěvou uměleckých škol dobrý základ do budoucna,“ řekla Magdalena Kožená. A navíc děti tráví smysluplně svůj volný čas.

Na společném happeningu se představili sólisté škol i sbory z celého Plzeňského kraje. Výtvarná část programu se uskutečnila v sobotu v Proluce v Křižíkových sadech, kde ZUŠ Zámeček připravila výtvarný workshop, v Šafaříkových sadech čekal na návštěvníky v tentýž den tradiční happening, výstava pod širým nebem, herní odpoledne i piknik v režii ZUŠ Trnka o.p.s. Ve Schované kavárně představily své práce děti ze ZUŠ Bedřicha Smetany.

Světoznámá umělkyně si také zazpívala s dětmi na úvodním happeningu na náměstí Republiky. Pestrý program, jímž mladí umělci potěšili publikum hudbou, tancem, výtvarnými díly i divadlem, pokračoval ve veřejných prostorech až do soboty 1. června.

Operní pěvkyně Magdaléna Kožená, zdroj: M. Pecuch, plzen.eu